Film/TV
20

TFF: U Tuzlu stižu Mira Banjac, Zijad Gračić i Nikola Kojo

Piše: A. K.
Boris Balta (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Boris Balta (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Tuzla će od 12. do 16. oktobra ove godine biti središte južnoslavenske kinematografije. U tome joj pomaže Tuzla Film Festival (TFF) čije će peto izdanje zvanično biti otvoreno u srijedu, 12. oktobra, prikazivanjem filma pod nazivom "Houston, We Have a Problem!".

Na adresu TFF-a ove godine stiglo je više od 700 filmskih ostvarenja, a u pet festivalskih dana ljubitelji sedme umjetnosti imat će priliku uživati u njih blizu 80.

Pored filmova sa južnoslavenskih prostora, koji će biti prikazani u pet kategorija, festival će obilovati i drugim aktivnostima kao što su radionice sa profesionalcima iz oblasti filmske industrije, kafe sa poznatima...

Ovogodišnjim crvenim tepihom TFF-a proći će više od 100 gostiju, a među njima su Mira Banjac, Zijad Gračić te Nikola Kojo.

"TFF je ove godine posebno odskočio. Dosad smo imali 40, 50 i 60 gostiju, a ove godine taj broj je dosta veći. Ovo je velika stvar za kulturno-umjetnički svijet koji je, slobodno možemo reći, žedan ovakvih dešavanja u Tuzli", kazao je u razgovoru za Klix.ba idejni tvorac i direktor TFF-a Boris Balta.

Filmovi će ove godine biti prikazani u kategorijama kratki igrani, dokumentarni, animirani, dugi igrani film te kategoriji "Future generation short films" koja je ove godine postala zvanična.

"Samo u ovoj kategoriji, koju smo u prethodna dva izdanja festivala provodili eksperimentalnim putem, stiglo je blizu 400 filmova iz blizu 70 zemalja svijeta. Ovdje je posebno zanimljivo reći da je ova kategorija TFF učinila internacionalnim festivalom te nam se na ovogodišnje izdanje najavilo blizu 40 gostiju, odnosno mladih producenata i reditelja koji iza sebe imaju filmska ostvarenja. Na ovakav način pravimo poveznicu kroz jedan novi projekat 'Evropa-Balkan-Evropa' gdje ćemo mlade ljude sa Balkana, posebno iz BiH promovirati i uklopiti u saradnju sa evropskim producentima i rediteljima", istakao je Balta.

Prema njegovim riječima, posebno zanimljiva ostvarenja bit će prikazana u kategoriji dugi igrani film, a među njima su "Houston, We Have a Problem!", "The Rift", "ZG80", "Zvizdan", "Smrt u Sarajevu", ali i "No smoking in Sarajevo" koji je nastao u režiji Talijana Gianluce Loffreda i francuske produkcije, posvećen rock bendu Zabranjeno pušenje.

Posljednjeg festivalskog dana tuzlanska publika bit će u prilici uživati i u stvarima koje su izvan ovogodišnje konkurencije TFF-a.

"U Tuzli se kroz TFF počeo razvijati veliki broj reditelja kojima smo mi bili jedna vrsta platforme za odskakanje prema dalje i razvoj njihovog rada. Između ostalog, bit će predstavljena i jedna web serija koju je u Tuzli prvi uradio Damir Pejić. Riječ je o reditelju koji je svoje početke imao na TFF-u, a publika će seriju osim putem interneta imati priliku pogledati i u kinima", dodaje Balta.

Također, izvan ovogodišnje konkurencije bit će prikazan i dokumenatarc "Igra žmire" reditelja Feđe Ibrišimovića koji je nastao u produkciji TFF-a.

"Ovaj dokumentarac govori o bračnu paru koji pokušava imati dijete, odnosno govori općenito o svim problemima kroz koje prolaze bračni parovi koji teže djeci", nastavio je Balta.

Kada je riječ o nagradama, tradicionalno vila TFF-a bit će dodijeljena u šest kategorija, a uz to prvi put će biti dodijeljena i za životno djelo.