Oživljavanje komunikacije u regiji
0

Televizijski kanal Klasik TV stigao u BiH

Sarajevo-x.com
Od petka televizijski kanal KLASIK TV se po prvi put počinje emitovati u Bosni i Hercegovini i to kroz Logosoftov IPTV servis - Super TV. Logosoft je tako postao prvi operater koji je ponudio ovaj kanal u BiH.

Vlasnik kanala Klasik TV je Televizija Classicum d.o.o iz Hrvatske, gdje se ovaj kanal prikazuje u preko 350.000 domaćinstava. Prime time termini kanala su namijenjeni komercijalno najatraktivnijim naslovima, no s obzirom na 24-satni format kanala, na njemu ima prostora za prikazivanje i manje popularnih, u drugim medijima zanemarenih, formi poput dokumentarnog, kratkog igranog, animiranog, pa čak i eksperimentalnog filma. Isto tako, svoje vrijeme će dobiti i studenti filmske umjetnosti, odnosno filmskih Akademija iz cijele regije.

Ovakav kanal jedinstven je medij za oživljavanje zamrle regionalne komunikacije koja se tiče filma i filmske kulture što bi sasvim sigurno moglo imati veliki značaj ne samo za industriju u cjelini, već i za sve filmske radnike koji dobivaju mogućnost kvalitetnog uvida u produkciju iz zemalja sa kojima smo kulturološki i tržišno povezani.

Cilj kanala je da se pozicionira kao centralna platforma za promociju lokalnog i regionalnog filma, te time omogući s jedne strane promociju, a sa druge strane nove prihode filmskoj produkciji, što će direktno pozitivno utjecati na razvoj lokalne i regionalne filmske industrije.

Od 1.7. 2011. Klasik TV je dostupan preko Amos satelita i kreće sa intenzivnim širenjem u regiji