Nakon 20 godina pauze
0

Teatarski reditelj Aleš Kurt snimio kratki igrani film "Akumulator"

Sarajevo-x.com
Aleš Kurt
Aleš Kurt
Zasigurno najmaštovitiji bh. teatarski reditelj Aleš Kurt, koji je obilježio repertoare pozorišta u nekoliko gradova naše zemlje, kako je u jednom intervjuu rekao, ostvario je svoju želju i snimio film. Nakon dvadesetak godina Kurt je stao iza objektiva filmske kamere i snimio kratki igrani film "Akumulator".

Inspiriran pisanjem uglednog bh. pjesnika Ivana Kordića, Kurt je oko sebe okupio brojnu glumačku ekipu i autorski tim saradnika i finalizirao filmski projekt koji govori o borbi za egzistenciju građana opsjednutog Sarajeva. Kada bi samo mali procent njegovog znanja i talenta koji je pokazao u pozorištu prenio i na veliko platno, onda je za očekivati da ćemo dobiti još jedan uspješan film, navode iz Facta art centra.

Ovaj reditelj, rođen 1965. godine u Zenici, diplomirao je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Nakon nekoliko godina života i rada u Francuskoj, u Sarajevo se vraća 1996. godine. Od tada do danas postavio je nekoliko vrhunskih predstava ("Pad", "Stop mašina", "Kad bi ovo bila predstava", "Poljska konjica"). Sa Bobanom Skerlićem i Markom Marinkovićem režirao je igrani omnibus "Prokleta je Amerika" i nekoliko dokumentaraca.