Krvoločna osveta nacistima
0

Tarantino razbjesnio Nijemce

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Quentin Tarantino, majstor nasilja i kontroverze u svijetu filma, razbjesnio je Nijemce planovima o snimanju ratnog filma u kojem Amerikanci na najmonstruoznije moguće načine ubijaju nacističke vojnike.

Quentin Tarantino, majstor nasilja i kontroverze u svijetu filma, razbjesnio je Nijemce idejom o snimanju ratnog filma u kojem Amerikanci na jezive načine ubijaju vojnike u uniformama nacističke Njemačke.

Film radnog naslova "Inglorious Bastards", u kojem glavnu ulogu ima Brad Pitt, navodno obiluje jezivim "krvavim" scenama koje su čak pretjerane i po Tarantinovim standardima, a u jednoj od scena glavu naciste američki vojnici udaraju bejzbol palicom.

Američki glumac Brad Pitt preuzeo je ulogu poručnika Alde Rainea, koji vodi grupu američko-jevrejskih vojnika usred nacistima okupiranog dijela Evrope. Njihov zadatak je osvetiti se Nijemcima i potpuno uništiti njihov moral.

Nedavno je na internet iscurila jedna od verzija krvoločnog scenarija, a u njoj Raine poručuje svojim vojnicima da mu "duguju" po stotinu skalpova nacista, koje mu moraju donijeti ili umrijeti pokušavajući.

U drugim scenama planirano je urezivanje kukastih križeva na čela ubijenih njemačkih vojnika, pucanje u testise njemačkog oficira, kao i usporeni snimak davljenja.

Snimanje kontroverznog filma trebalo bi početi 13. oktobra u Berlinu, a Nijemci su ogorčeni, jer strahuju da će hollywoodski filmski reditelj Drugi svjetski rat pretvoriti u avanturu iz stripova.

"Ovo je do sada najžešće sukobljavanje pop kulture s nacističkom Njemačkom i holokaustom, a efekte ovog sukoba je nemoguće predvidjeti", kazao je za američke medije Tobias Kniebe, filmski kritičar za njemački list Süddeutsche Zeitung.

Njemačka javnost, međutim, s mnogo većim oduševljenjem očekuje nadolazeću premijeru novog filma o grofu Clausu Schenku von Stauffenbergu, čovjeku koji je Adolfa Hitlera pokušao dići u zrak, a koji predstavlja neku vrstu ratnog heroja u današnjoj Njemačkoj. Tomu Cruiseu je pripala glavna uloga u filmu "Valkyrie" Bryana Singera, reditelja hit filmova "X Men", "Superman Returns" i "The Usual Suspects", a premijera se očekuje krajem decembra.

S druge strane, reditelj filmova "Kill Bill" i "Pulp Fiction" je, iako voli šokirati javnost, ipak negirao kako na Drugi svjetski rat gleda s prezirom.

"Ne želim da to bude klasični historijski film, već nešto potpuno moderno", objasnio je Tarantino u nedavnom intervjuu.