Večeras u 19:30
0

VIDEO / Tanovićev "Triage" otvara festival u Rimu

Sarajevo-x.com
Večeras će u Rimu biti otvoren četvrti po redu međunarodni filmski festival, na kojem se očekuje dolazak holivudskih zvijezda Georgea Clooneya, Meryl Streep i Helen Mirren. Festival otvara "Triage" bh. oskarovca Danisa Tanovića sa Colinom Farrellom u glavnoj ulozi.

U ovom filmskom ostvarenju režisera svjetskog ugleda, Farrell glumi zajedno sa Christopherom Leejem i Paz Vegom, kao dr. Talzani pojavljuje se i Branko Đurić, a tumači ulogu fotoreportera Marka Walsha koji izvještava sa svjetskih ratišta i nakon povratka iz Kurdistana počne patiti od posttraumatskog stresa. Film je baziran na djelu Scotta Andersona, a premijera mu je u 19:30 sati u dvorani Santa Cecilia. Bit će prikazan i 16. i 17. oktobra od 20:00 sati.

Na crvenom tepihu rimskog festivala očekuje se i pojavljivanje Richarda Gerea, Anthonyja Hopkinsa te Irca Farrella. Festival će trajati do 23. oktobra.

Ovogodišnje okupljanje filmskih umjetnika u glavnom gradu Italije proteći će u znaku žena, koje imaju centralnu ulogu u savremenoj kinematografiji, ističe direktor festivala Piera Detassis.

Streepova će dobiti specijalnu nagradu za životno djelo, a Mirren, sestra Carle Bruni Valerija Bruni Tedeschi i francuska glumica Charlotte Gainsbourg imat će ključne uloge u 4. festivalu u Rimu, čiji će žiri predvoditi američki režiser Milos Forman. 14 filmova takmičit će se za prestižnu nagradu Marc'Aurelio.

Među internacionalnim filmskim dostignućima uz stare majstore svog zanata naći će se i mladi talenti: libanski film "Chaque Jour Est Une Fete" režiserke Dime El-Horr, koji govori o tri žene čiji su partneri u zatvoru. U takmičarskom dijelu je i "Vision" njemačke veteranke Margarethe Von Trotta.

Mirren i Christopher Plummer glume u "The Last Station", priči o umiranju Lea Tolstoya. Cedric Kahn predstavlja Francusku sa "Les Regrets", filmom u kojem uloge tumače Bruni Tedeschi i Yvan Attal. Clooney je zvijezda filma "Up in The Air", komedije o smušenom direktoru, režisera Jasona Reitmana.

U Rimu će biti priređena i svjetska premijera filma "The City of Your Final Destination", koji se ne nalazi u takmičarskom dijelu.

Scena iz filma "Triage"

Gere će u Italiji promovisati svoj posljednji film "Hachiko: A Dog's Story" Lassea Hallstroema, o profesoru sa koledža koji je jako vezan za svog nestalog psa. Ni ovaj film se neće takmičiti za nagradu.

"Nismo zaboravili ni komediju", kaže Detassis za AFP. "Ipak, glavnu inspiraciju smo dobili od vremena kroz koje prolazimo".

Bivši gradonačelnik Rima, Walter Veltroni, pokrenuo je 2005. ovaj festival, imajući za cilj da se on nađe na međunarodnom kalendaru. Ipak, ove godine festival će biti kraći za jedan dan, a na njemu će se za neku od nagrada takmičiti 14 filmova, što je za šest manje nego protekle godine. Budžet ovog događaja također je manji, oko 12 miliona eura, dok je prošle godine izdvojeno 15,5 miliona.