Film/TV
273

Talentirani Bosanac Mak Medovich gradi uspješnu glumačku karijeru u Hollywoodu

Piše: Lejla Čolak
Bosanac Mirza Šehmehmedović, umjetničkog imena Mak Medovich, mladi je i perspektivni glumac sa trenutnom adresom u Los Angelesu.

Rođen u Zvorniku 1990. godine, Mak se početkom rata u Bosni i Hercegovini seli u Njemačku, gdje je odrastao i pohađao školu pozorišnih umjetnosti u Remscheidu.

"Od malih nogu sam sanjao o glumi i predstavama, a oduvijek sam imitirao druge, pisao priče i crtao stripove. U glumu sam se odmah zaljubio", prisjeća se Mak u razgovoru za Klix.ba.

Glumio uz Erica Robertsa

Sa porodicom se 2001. godine seli u Sjedinjene Američke Države, najprije u Michigan, a potom u Los Angeles, gdje biva primljen na poznatu dramsku akademiju L. A. School of Dramatic Arts.

Mak ističe kako je, kao i svaki početak, bilo teško, ali se isplatilo. Nakon dosta odrađenih audicija i potrage za dobrom agencijom, potpisao je ugovor za Abrams Artists Agency, sa tradicijom od 1977. godine, te reputacijom jedne od priznatijih i respektabilnijih agencija za talente u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Mislili su da imam mnogo talenta i da svojim izgledom mogu proći i kao Amerikanac, Talijan, Španac, pa i Brazilac", kaže ovaj mladi glumac.

Prvi film je snimio iste godine kad se preselio u Los Angeles, sa poznatim režiserom i producentom Davidom DeCoteauom, nakon čega je imao priliku da igra sporednu ulogu pored glumca Stevena Bauera, koji je igrao u legendarnom filmu "Scarface" sa Al Pacinom.

"Rekao mi da imam mnogo potencijala ako nastavim ovim tempom", kaže Mak, koji je ostvario i sporednu ulogu u filmu "Betrayal" uz oskarovca Erica Robertsa.

"On je veliki profesionalac i jako ljubazna osoba. Bosni je nakon rata želio napredak i sve najbolje i bio je iznenađen da Bosanaca ima i u Los Angelesu", kaže Mak.

U društvu s Paris Hilton

Film "Betrayal" se trenutno prikazuje u kinima u 16 gradova širom Amerike, a Makova je želja, kako kaže, oduvijek bila da se vidi na velikom ekranu.

"Mama je plakala od radosti kada je vidjela intervju sa mnom na crvenom tepihu. Nešto specijalno za Bosanca", pojašnjava ovaj mladić, koji je nedavno glumio i u prvoj epizodi serije "The Business", koja na TV ekrane stiže sljedeće godine.

Njegove su uloge uglavnom tinejdžerske, a priznaje kako želi da se okuša i u malo zrelijim ulogama.

Pored filma i glume, Mak se bavi i sportom i manekenstvom, a 2011. godine je bio lice "Resistor Clothing" kompanije. Ipak, kako kaže, to mu je, pored glume, sporedni posao.

Imao je priliku da upozna i Paris Hilton, budući da su 2010. godine imali istog menadžera, pa je tako bio pozvan na premijeru njenog filma "Paris, Not France".

"O njoj vam mogu reći da je raja od cure i da misli da su Bosanci lijepi i zgodni, poput mene", kaže Mak kroz smijeh, te dodaje kako djevojku trenutno nema, ali "simpatija koliko hoćete".

Bosanac u filmu o kultnim Doorsima i Jimu Morrisonu

Njegov trenutni i najveći uspjeh je, kako kaže, činjenica da će biti dio filma
"Poet in exile", koji se bazira na istoimenoj knjizi Raya Manzareka, osnivača i klavijaturiste kultne rock grupe iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, The Doors.

Film je režirao Tim Sullivan, autor multimilionerskog ostvarenja o kultnom bendu Kiss, "Detroit Rock City" iz 1999. godine.

"Film treba da bude veliki hit, ali vam dalje ne smijem pričati o tome", kaže Mak.

Bosnu, kako kaže, smatra svojom jedinom domovinom koja je "uvijek bila i bit će u njegovom srcu."

Trenutno se nalazi na odmoru u Hrvatskoj, a dolazi i u Sarajevo kako bi prisustvovao Sarajevo Film Festivalu. Dodaje kako je uvijek u kontaktu sa domaćim režiserima, već se upoznao sa Srđanom Vuletićem, Elmirom Jukićem, a uskoro treba da se sastane i sa Jasminom Durakovićem.