Box office
0

"Taken" najgledaniji film ovog vikenda u SAD-u

Sarajevo-x.com
Novi triler s Liamom Neesonom u naslovnoj ulozi sa vrha nove liste najpopularnijih filmova sjevernoameričkog box officea izgurao je komediju "Paul Blart: Mall Cop", te zaradom od 24,6 miliona dolara doprinijeo prvoj milijarderskoj zaradi u januaru u historiji Hollywooda.

"Zarada od prodaje ulaznica na kino blagajnama širom Sjeverne Amerike narasla je u januaru za gotovo 20 posto u poređenju s januarom prošle godine, pa je tako na kraju ovog mjeseca ostvarena rekordna zarada od 1,03 milijardi dolara. Čak su i posjete kino dvoranama povećane za 16 posto", otkrio je za AP Paul Dergarabedian, predsjednik Media by Numbers, agencije koja prati rezultate box officea.

"Upravo ovako želite započeti godinu. Odlazak u kino je navika koje se ljudi ne žele odreći", dodao je Dergarabedian.

U novom box office hitu "Taken", iza kojeg stoji filmski studio 20th Century Fox, poznati irski glumac utjelovio je bivšeg CIA-inog operativnog agenta koji pokušava ući u trag grupi otmičara koja želi prodati njegovu kćerku kao bijelo roblje.

"Paul Blart: Mall Cop", najgledaniji film prethodne dvije sedmice u kojem smotanog čuvara trgovačkog centra glumi simpatični Kevin James, ovoga puta našao se na drugom mjestu. Od prodaje ulaznica ostvario je ukupnu zaradu od 83 miliona dolara.

Ovoga vikenda premijerno je prikazan i remake južnokoreanskog trilera iz 2003. godine, "The Uninvited". Film u kojem se dvije sestre okrenu protiv "zle" pomajke osvanuo je na trećem mjestu pomenute liste zahvaljujući zaradi od 10,5 miliona dolara.

Najgledaniji filmovi ovoga vikenda u SAD-u i Kanadi:

  1. "Taken", 24,6 miliona dolara
  2. "Paul Blart: Mall Cop", 14 miliona dolara
  3. "The Uninvited", 10,5 miliona dolara
  4. "Hotel for Dogs", 8,7 miliona dolara
  5. "Grand Torino", 8,6 miliona dolara
  6. "Slumdog Millionaire", 7,7 miliona dolara
  7. "Underworld: Rise of the Lycans", 7,2 miliona dolara
  8. "New in Town", 6,7 miliona dolara
  9. "My Bloody Valentine 3-D", 4,3 miliona dolara
  1. "Inkheart," 3,7 miliona dolara