Film/TV
0

Svjetskom premijerom filma "Saving Mr Banks" zatvoren London Film Festival

Klix.ba
London Film Festival (LFF) zatvoren je svjetskom premijerom filma "Saving Mr Banks", humoristične i dirljive adaptacije priče o Mary Poppins.

Film istražuje olujnu vezu čuvenog Walta Disneyja (Tom Hanks) i Pamele Lyndon Travers (Emma Thompson), autorice Mary Poppins, a u američkim kinima će biti prikazan sredinom decembra.

Nakon što je pao pod utjecaj svoje magične domaćice, Disney je postao odlučan u borbi za prava na ekranizaciju avantura Mary Poppins. Njegovi pokušaji da uvjeri Travers u to sistematski su dočekivani oštrim odgovorima, a britanska autorica nije bila impresionirana slatkorječivim svijetom Hollywooda i Disneyja.

"To je film o susretu dviju kultura i sukobu zbog jednog ikoničkog djela. Kako bih mogla odbiti ovu ulogu? Žena mojih godina, koja ne može pronaći uloge za svoju dob, najednom dobije jednu od najboljih uloga koje su joj ikada dodijeljene", izjavila je Thompson.

Thompson, dvostruka dobitnica Oscara, je također i scenaristica filma, a režirao ga je John Lee Hancock.

London Film Festival počeo je u srijedu, evropskom premijerom filma "Captain Phillips", istinite priče o kapetanu teretnog broda koji su oteli somalski pirati.