Film/TV
15

Svjetska premijera filma "Zaborav" u bh. kinima

Klix.ba
Kinodvorana Ekran u Zenici, kao ekskluzivni zastupnik naslova iz kinodistribucije holivudskih studija Universal i Paramount, od 11. aprila na repertoar donosi novu svjetsku premijeru najočekivanijeg SF spektakla sezone "Zaborav" (Oblivion).

Riječ je o novom ostvarenju Josepha Kosinskog, kreatora moderne adaptacije SF klasika "Tron: Nasljedstvo" iz 2010. godine, koje je bazirano na njegovom nikad objavljenom stripu urađenom za kuću Radical Comics. U naslovnim ulogama spektakla, koji je radnjom smješten u ne tako daleku i mračnu budućnost, gledamo trenutno najvećeg akcionog stara Hollywooda Toma Cruisea, koji nastavlja niz sjajnih izvedbi nakon blockbustera "Nemoguća misija: Protokol duh" i "Jack Reacher" te neponovljivog afroameričkog velikana i dobitnika Oskara Morgana Freemana, junaka stripovskog megahita "Vitez tame: Povratak".

Glumačku ekipu visokobudžetnog projekta koji vrvi žestokom akcijom i specijalnim efektima najnovije generacije zaokružuju Bond djevojka Olga Kurylenko, mlada Britanka Andrea Risborough, trenutno izuzetno popularni danski glumac kojeg gledamo u seriji "Igra prijestolja" Nikolaj Coster-Waldau i još jedna dobitnica Oskara Melissa Leo.

Jack Harper je jedan od posljednjih mehaničara za bespilotne letjelice koji je stacioniran na Zemlji u 2073.godini. Jackova misija, koja je dio ogromne operacije izvlačenja vitalnih resursa poslije decenija ratovanja s užasnim neprijateljem po imenu Skavsi, bliži se kraju. On živi i patrolira zadivljujućim nebom hiljadama metara iznad zemlje, ali će se njegovo bivstvovanje na nebu obrušiti kad spasi prelijepu neznanku iz oborene letjelice. Njen dolazak pokrenut će seriju događaja koji će ga natjerati da preispita sve što zna, a sudbina čovječanstva past će u njegove ruke...

Paralelno sa otvaranjem na američkim i svjetskim kinoblagajnama 11. aprila "Zaborav" kreće sa prikazivanjem u bh. multipleksima Cinema City Sarajevo, Palas Banja Luka i Ekran Zenica. Ekran d.o.o. izuzetno bogatu sezonu kinodistribucije u bh. kinodvoranama nastavlja već 24. aprila sa novom urnebesnom komedijom "Potpuno punoljetan" (21 and over) koja dolazi iz radionice producenata blockbuster serijala "Mamurluk".