Film/TV
0

Svjetska i bh premijera filma „X-Men: Posljednja odbrana“ i uspjesi filma „Da Vinci kod“

Sarajevo-x.com
X-Men: Posljednja odbrana
X-Men: Posljednja odbrana
Velika ljetna filmska sezona Blockbuster 2006 došla je do svog vrhunca sa prošlonedeljnom svjetskom i BH premijerom trilera „Da Vinči kod“, najočekivanijeg filma 2006.godine.

Visokoprofilna adaptacija bestseller romana Dena Brauna koji je prodat u više od 50 miliona primjeraka širom planete proteklog je vikenda ostvarila sjajne rezultate na svijetskim kino blagajnama sa zaradom od nevjerovatnih 224 miliona dolara, a slično je bilo i u Bosni i Hercegovini gdje film ostvaruje sjajne rezultate. Tako je u tri dana vikenda u sarajevskim kinima Imperijal, Apolo i Unitic, kinu UNA u Bihaću i kinu ART u Tuzli „Da Vinči Kod pogledalo preko 5.000 ljubitelja filma, a u slijedećoj sedmici se očekuju jednako dobri rezultati.

Sa druge strane, Blockbuster 2006 ide dalje sa novom simultanom svjetskom i BH premijerom SF spektakla „X-Men: Posljednja odbrana“. U pitanju je treći dio epskog filmskog serijala nastalog prema jednom od najpopularnijih stripova kuće Marvel kojeg ovaj put rediteljski potpisuje Bret Ratner, tvorac hit akcionog serijala „Rush Hour“. „X-Men: Posljednja odbrana“ Pored redovnih zvijezda Patrika Stjuarta, Iana MekKelena, Hju Džekmena, Holi Beri, Famke Džensen, Ane Pakuin, Rebeke Romijn i Džejmsa Marsdena, predstavlja plejadu novih super junaka koju čine Kelsi Gramer, junak popularne TV serije „Fraiser“ kao The Beast, mlade nadolazeće zvijezde Elen Pejdž i Ben Foster, kao Shadowcat i Angel, te sjajni britanski glumac Vini Džons, junak komedije Gaja Ričija „Snatch“ kao Juggernaut. Ekstravaganca specijalnih efekata po kojima je serijal „X-Men“ nadaleko poznat i vjerovatno, najinteresantniji dio priče planetarno popularnog stripovskog serijala i ovaj put zaista velikim glumačkim imenima bogata ekipa sigurno će doprinijeti da serijal sa novim nastavkom nastavi napredak na kino blagajnama.

U filmu „X-Men: Posljednja odbrana“ heroji mutanti zakleti na odbranu svijeta uz pomoć novih regruta The Beast i Angel susreću najveći izazov, samu evoluciju u obliku njihove bivše partnerice, Džejn Grej. Posjednuta sa svemirskim silama Mračnog Feniksa, uskrsnuta Džejn Grej postala je opasnost za sebe, svoje prijatelje mutante i cijeli planet. Da bi se zaustavila neumitna prijetnja ljudskoj populaciji, stvara se mogući lijek koji bi trebao izliječiti i na kraju zaustaviti genetsku mutaciju, jednom zauvijek. Pošto su linije bitke povučene, X-Men predvođeni Profesorom Čarlson Ksavijerom moraju se sukobiti sa rastućim moćima Džejn Grej kao i sa zlonamjernom skupinom mutanta Bratstvo koju predvodi njihov stari protivnik, Magneto...

„X-Men: posljednja odbrana“ doživjeće svoju simultanu svjetsku premijeru 25.maja u sarajevskom kinu Imperijal gdje će se prikazivati u terminima od 17:00, 19:00 i 21:00, kinu UNA u Bihaću gdje je na repertoaru u terminima od 14:00, 16:00, 18:00, 20:00 i 22:00 sata dok će se u kinu OKC Abrašević u unutrašnjem i open air prostoru prikazivati u terminima od 19:00 i 21:00 sati. Inače ove sedmice sjajna komedija Nenada Đurića „Nebo iznad krajolika“ 25.maja odlazi u Tešanj gdje će doživjeti tamošnju premijeru uz prisustvu ekipe film i orkestra „Nebo iznad krajolika“. A u sedmici od 25. do 31.maja prikazivaće se u kinima Konjica, Ilijaša, Gradačca, Lukavca, Kiseljaka, Fojnice, Visokog i Kaknja.