Film/TV
0

Svjetska i bh premijera filma „Da Vinčijev kod“

Sarajevo-x.com
Simultanom svjetskom premijerom u sarajevskim kinima Unitic, Apolo i Imperijal, kinu Art u Tuzli i kinu Una u Bihaću počinje bh distribucija najočekivanijeg filma 2006.godine, trilera „Da Vinčijev kod“.

Visokoprofilna adaptacija bestseler romana Dena Brauna koji je prodat u više od 50 miliona primjeraka širom planete, djelo je holivudskog dream tima koga čine producent Brajan Grejzer, reditelj Ron Hauard i scenarista Akiva Goldsman, tvorci višestrukog dobitnika Oskara, sjajne drame „Blistavi Um“, dok u naslovnim ulogama gledamo dvostrukog dobitnika Oskara Toma Henksa, sjajnu francusku glumicu Ordi Tatu, junakinju klasika „Ameli“, trenutno najpopularnijeg francuskog glumca Žana Renoa, te izvrsne britance Iana MekKelena, popularnog Gandalfa iz serijala „Gospodar Prstenova“ i Pola Betanija, koji je odigrao jednu od naslovnih uloga u filmu „Blistavi um“.

Radnja filma „The Da Vinci Code“ počinje kada čuveni ekspert religiozne simbologije Dr.Robert Langdon biva pozvan u Louvre od strane francuske policije koju predvodi kapetan Bezu Fache. Tamo ubrzo otkriva da je glavni osumnjičeni za ubistvo kustosa sa kojim je imao dogovoreni sastanak. Uz pomoć francuske kriptografkinje i vladine agentice Sophie, Langdon bježeći od francuskih policajaca kroz Louvre i ulicama Pariza, mora dešifrirati niz kriptičnih kodova i zagonetki, te pronaći ljude koji stoje iza zavjere....

Groznica „Da Vinčijevog koda“ trese i BiH. Ulaznice za svjetsku premijeru filma u Sarajevskim kinima Unitic i Apolo rasprodate su velikom brzinom, a ostao je još mali broj ulaznica za kino Imperijal. Za sva tri sarajevska kina ulaznice po cijeni od 6 KM koje će vrijediti i kao ulaznice za veliki party Blockbuster 2006 koji će se održati u kafe-u boulevard 18.maja sa početkom u 22:30 a na kojem će sve prisutne uz Red Bull koktele zabaviti DJ Branski feat. Preostalu, manju količinu ulaznica, zainteresirani će moći kupiti na blagajni kina Imperijal.. Ljubitelji filma u Bihaću ulaznica za premijeru koja će se održati u sve tri dvorane kina UNA mogu rezervisati putem dežurnog telefona 037 220 169, dok građani Tuzle za premijeru u kinu Art u Tuzli mogu ulaznice rezervisati putem dežurnog telefona 035 319 070 svakim danom od 15:00 sati.

Nakon svjetske premijere od 19.maja „Da Vinčijev kod“ nastavlja sa prikazivanjem u kinu APOLO u terminima od 17:00 i 20:00 sati, kinu UNITIC od 17:30 i 20:30 i u kinu IMPERIJAL u terminima od 18:00 i 21:00, te kinu UNA u Bihaću u terminima od 12:00, 15:00, 18:00 i 21:00 sat, te u kinu ART u Tuzli u terminima od 14:30, 17:30 i 20:30.