Film/TV
0

Svečana premijera i početak distribucije filma „Kraljica“

Sarajevo-x.com
Kompanija Blitz Film i Video nastavlja izuzetno bogatu sezonu kino distribucije u bh. kino dvoranama 01. marta sa još jednim velikim oskarovskim favoritom, a riječ je o fantastičnoj političkoj drami „Kraljica“ kultnog britanskog autora Stivena Frirsa.

Film tvorca nezaboravnih klasika “Opasne Veze”, “High Fidelity” i “Male prljave stvari” koji se bavi posljedicama tragične smrti Princeze Dajane na kraljevsku kuću a posebno na Kraljicu Elizabetu II, svoj je pobjedonosni put započeo još prošle godine na filmskom Festivalu u Veneciji, gdje je osvojio čak tri nagrade od kojih je glavna ona za najbolju žensku ulogu britanske dive Helen Miren.

Zahvaljujući svojoj neponovljivoj interpretaciji Kraljice Elizabete II u najtežim trenutcima njene 50-godišnje vladavine nad Velikom Britanijom Miren je pokupila bezbroj nagrada kritičarskih i filmskih udruženja, uključujući Zlatni Globus za najbolju žensku ulogu i BAFTA nagradu Britanske Filmske Akademije a najveći je favorit za osvajanje Oskara u kategoriji najbolje ženske uloge. Nakon nagrada za sjajni originalni scenario Pitera Morgana i na Veneciji, Globusima i BAFTA-ma, “Kraljica” je glavni konkurent za osvajanje Oskara u kategoriji najboljeg originalog scenarija.

„Kraljica“ je dobila 6 nominacija za Oskare, uključujući one za najbolji film 2006.godine i najbolju režiju Stivena Frirsa. Pored Helen Miren u ovom izuzetno uzbudljivom i emotivnom filmskom ostvarenju gledamo Majkla Šina, junaka hit serijala „Underworld“ u ulozi premijera Tonija Blera i sjajnog veterana Džejmsa Kromvela u ulozi Princa Filipa.

Blitz film i video u saradnji sa kompanijom Calvin Klein započinje ovdašnju distribuciju svečanom bh. premijerom u kinu Meeting Point 28.februara u 20:00 sati, na kojoj sve zvanice očekuju prigodna iznenađenja, a nakon toga će se „Kraljica“ prikazivati u kinu Meeting Point od 01. do 14.marta u terminima od 19:00 i 21:00 sat.

Još jedan veliki filmski hit oskarovski favorit „Babel“, nakon velikog uspjeha u kinu Meeting point gdje ga je vidjelo gotovo 3000 gledatelja od 22.februara kreće sa prikazivanjem u kinu ART u Tuzli svaki dan od 20:30 sat dok će se u terminu od 18:00 sati te u dječijim vikend terminima subotom i nedjeljom prikazivati titlovana kopija dječijeg mega hita „Artur u zemlji Minimoya“.

„Artur u zemlji Minimoya“ ostaje na repertoaru kina Meeting Point svakim danom od 17:00, subotom i nedjeljom od 12:00 i 14:00 sati. Najveći filmski hit sezone, historijski avanturistički spektakl Mela Gibsona „Apocalypto“, kojeg je do sada u BiH pogledalo preko 9.500 gledatelja radi daljnjeg interesa publike ostaje na repertoaru kina Imperijal do 27.februara.