Meeting Point
0

Svečana premijera hita "Slumdog Millionaire"

Sarajevo-x.com
Blitz film i video novu godinu kino distribucije u BiH nastavlja sa, po mnogima, najboljim filmom 2008. godine, a riječ je o najvećem oskarovskom favoritu, romantičnoj drami sjajnog britanskog reditelja Dannya Boylea "Slumdog Millionaire“ (Milioner sa ulice).

Tvorac kritičarskih favorita "Trainspotting" i "20 dana poslije" ekranizirao je čudesnu knjigu Vikasa Swarupa koja na najbolji mogući način prikazuje modernu Indiju kroz nevjerovatnu ljubavnu priču u kojoj se u naslovnim ulogama pojavljuju do sada potpuno nepoznati glumci Dev Patel i Frieda Pinto.

Patel u filmu igra Jamala Malika, osamnaestogodišnjaka bez roditelja iz sirotinjskog dijela Mumbaija, koji je samo jedno pitanje od osvajanja vrtoglavih 20 miliona rupija na Indijskoj verziji kviza "Ko želi biti milioner?”. Uhapšen pod sumnjom da je varao, ispričat će policiji nevjerojatnu priču o svom životu na ulicama i o djevojci koju je volio i izgubio. Ali kako je mladić nezainteresiran za novac uopšte dospio u kviz? I kako to da zna sve odgovore?

"Milioner sa ulice “ je svoj pobjedonosni put počeo na prošlogodišnjem Toronto Film Festivalu, gdje je osvojio glavnu nagradu publike. Nakon toga dolazi niz priznanja kritičarskih i filmskih udruženja, Zlatna globusi za najbolji dramski film, najbolju režiju i scenario, čak sedam BAFTA nagrada Britanske filmske akademije, a vrhunac čini čak 10 nominacija za ovogodišnje Oskare, od kojih treba izdvojiti one za najbolji film i najbolju režiju.

Svojom pozitivnom pričom "Milioner sa ulice osvojio je gledatelje širom svijeta, a posebno na kino blagajnama SAD-a i Kanade, gdje je do sada inkasirao preko 77 miliona dolara, te Velike Britanije sa zaradom od preko 14 miliona funti.

Blitz film i video započinje ovdašnju distribuciju samo četiri dana nakon dodjele Oskara svečanom bh. premijerom u kinu Meeting Point 26. februara u organizaciji Sarajevo Film Festivala.

SFF, kao najveća filmska instuticija u BiH, već godinama ozbiljno stoji iza premijera svih vrhunskih filmskih ostvarenja i na taj način pomaže kino distribuciju u ovom vrlo teškom periodu u kojem se čine veliki napori da se gledatelji vrate u domaće kino dvorane. Nakon svečane premijere film ostaje na repertoaru kina Meeting point do 18. marta, a nakon toga će vrlo brzo obići ostatak kino dvorana u BiH.