Film/TV
0

Sve manje gay likova u serijama

Sarajevo-x.com
Studija koju je radila Asocijacija Gay & Lesbian Alliance Against Defamation (GLAAD) istražuje zastupljenost homoseksualnih likova u američkim serijama. Rezultati studije pokazuju pad te cifre zbog čega GLAAD izražava zabrinutost jer se gay populacija osjeća ugroženo i nedovoljno zastupljeno na televizijskom programu.

U ovogodišnjoj sezoni serija koje će se emitirati širom SAD-a zastupljeno je sedam homoseksualnih likova. U poređenju sa prošlogodišnjom sezonom taj broj je smanjen jer je tada bilo zastupljeno 10 gay likova. Većina serija emituje se na ABC-ju, javili su zvaničnici asocijacije GLAAD, a prenosi Reuters.

Za potrebe studije analizirano je 87 serija sa ukupno 650 likova.

"Moramo naglasiti da je vidljiv napredak u tome kako nas scenaristi i režiseri posmatraju i predstavljaju u svojim serijama, ali je broj homoseksualnih likova u serijama znatno manji u odnosu na prošlogodišnju serijsku sezonu“, objasnio je predsjednik asocijacije GLAAD, Neil G. Giuliano.

GLAAD se ovakvim istraživanjima bavi već 12 godina, a u posljednje tri godini također ispituju zastupljenost karaktera u serijama koji dolaze iz zajednica koje su manjina u SAD-u.