Mickey Rourke
0

'Svašta sam radio da bih sad dobio Oscara'

Sarajevo-x.com
Scena iz filma 'Wrestler'
Scena iz filma 'Wrestler'
Holivudski glumac Mickey Rourke (56) glavni je favorit za nagradu Oscar za ulogu u filmu 'Wrestler', no smatra da kolege neće 'progledati kroz prste' njegovim greškama iz prošlosti.

Uloga hrvača koji je premašio 50. godinu života holivudskom glumcu Mickeyu Rourkeu donijela je nagrade Zlatni globus i Baftu te još niz priznanja, no zasigurno najveća nagrada Rourkeu bi bio prestižni Oscar.

No, glumac, koji je nekad važio za vodećeg holivudskog zavodnika, nije siguran da će nagrada doći u njegove ruke jer misli da ga kolege ne vole.

'Filmski radnici određuju ko će dobiti Oscara, a ja sam zeznuo mnoge od njih. Jednostavno sam bio dobar u zavitlavanju drugih', rekao je glumac našalivši se na svoj račun.

'Jednom sam izvalio kako gluma nije pravi posao. Prijetio sam producentima, galamio na reditelje, zaboravljao imena svojih agenta. Stvarno sam srušio neke mostove iza sebe, a ljudi se toga još uvijek sjećaju', dodao je Rourke.

U 80-im godinama prošlog stoljeća, Mickey Rourke se proslavio filmovima 'Rumble Fish' i 'Diner', a najzapaženiju ulogu imao je svakako u filmu 'Nine And A Half Weeks' uz Kim Basinger.

Nakon što je postao slavan, Rourke se počeo razbacivati novcem, pa jednom je kupio šest Cadillaca i isti dan ih poklonio, skupljao je skupe motocikle, a zabave koje je priređivao su redovno tjerale komšije da se odsele, piše Daily Mail.

'Raditi s Mickeyem bila je katastrofa. On je zapravo bio opasan na setu, nikad nisi znao šta će slijedeće napraviti', izjavio je reditelj Alan Parker.

Rourke se, nakon dva propala braka i niz privatnih neuspjeha, te ovisnosti o heroinu, s filmom 'Wrestler' vratio u vrh holivudske elite, a film o ostarjelom bokseru punom pokajanja po mnogim kritičarima je Rourkeova uloga života jer ustvari film i jeste -njegov život.

Rourke, koji se godinama amaterski bavio boksom, u 39. godini života je počeo i profesionalno nastupati. Glumu je tih godina, iz ličnog revolta i prezira prema profesiji, bio potpuno zapostavio.

Poznato je da je odbio uloge u kultnim filmovima 'Nedodirljivi' i 'Kišni čovjek', a nije htio uzvratiti poziv ni velikom Quentinu Tarantinu kad mu je nudio ulogu u 'Paklenom šundu'.