Film/TV
0

Sutra počinje 69. Filmski festival u Cannesu: Mjere sigurnosti na najvišem nivou

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Uz maksimalne mjere sigurnosti sutra će početi 69. Filmski festival u francuskom Cannesu

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve doputovao je u Cannes i nakon sastanka sa lokalnim zvaničnicima izjavio kako će tokom festivalskih dana u Cannesu na snazi biti vanredne mjere sigurnosti.

Ističući kako su snage sigurnosti suočene sa do sada neviđeno visokim sigurnosnim rizicima, Cazeneuve je kazao da će Festival osiguravati 400 francuskih vojnika i pripadnika žandarmerije.

Filmiski festival u Cannesu održat će se od 11. do 22. maja, a na čelu osmočlanog stručnog žirija ovogodišnjeg izdanja prestižnog festivala će biti George Miller, režiser filmskog serijala „Mad Max“.

Članovi žirija su mađarski režiser Laszlo Nemes, francuski režiser Arnauld Desplechin, režiserka iz Italije Valeria Golino, američka glumica Kirsten Dunst, danski glumac Mads Millelsen, glumac iz Kanade Donald Sutherland, francuska glumica Vanessa Paradis i iranska producentica Katayoon Shahabi.

U utrci za glavnu nagradu Zlatnu palmu ove godine će se takmičiti ukupno 17 filmova, među kojima su i filmska ostvarenja čiju režiju potpisuju Pedro Almodovar, Ken Loach, Sean Penn, Xavier Dolan, Paul Verhoeven i braća Dardenne. Festival će otvoriti Woody Allenov film „Cafe Society“, a van takmičarske konkurencije će biti prikazani i filmovi „The BFG“ Stevena Spielberga i „Money Monster“ kojeg je režirala Jodie Foster.