Film/TV
33

VIDEO / "Sumrak saga" i "Djeca" od 15. novembra u multipleksu Ekran

Klix.ba
Filmski program Family Centra Ekran Zenica od 15. novembra predvodi svjetska premijera epske završnice koja će zauvijek živjeti "Sumrak saga: Praskozorje, 2. dio".

Porodica Cullen oduvijek se borila za miran život između svoga i ljudskog roda, no Bellina preobrazba ugrozit će stoljetni mir koji je stajao na, kako se čini, krhkim temeljima suživota. Građani Forksa, a prije svega indijansko pleme Quileute, brak vide kao širenje vampirske vrste i kršenje osnovnog uvjeta vjekovnog mira - neugrožavanje bilo kojeg ljudskog bića. Pojedini Quileutei postaju vukodlaci u blizini vampirske prijetnje, a Bellina odluka najviše pogađa Jacoba Blacka, sina poglavice plemena, koji se i sam zbog općeg dobra odrekao položaja vođe vučijeg čopora i svoje ljubavi prema Belli. Edward se odlučio preobraziti Bellu u vampira tokom njenog porođaja. Naime, na medenom mjesecu Bella je zatrudnjela s Edwardom te je rodila ljudsko-vampirsku djevojčicu.

Termini projekcija svaki dan od 15:30, 18:00 i 20:15 sati.

Od 15. novembra na programu Ekrana naći će se i bh. kandidat za Oscara, film "Djeca". Film Aide Begić svjetsku premijeru imao je ove godine na prestižnom Festivalu u Cannesu u okviru zvanične selekcije Un Certain Regard, gdje je i nagrađen Specijalnim priznanjem žirija. Ovogodišnji Sarajevo Film Festival je svoje 18. izdanje otvorio ovim filmom, a glavna protagonistica, glumica Marija Pikić nagrađena je "Srcem Sarajeva" za najbolju glumicu.

Film govori o Rahimi (23) i Nedimu (13), ratnoj siročadi. Oni žive u Sarajevu, gradu koji pati od bolesti društva u tranziciji u kojem su poremećene sve vrijednosti, pa i odnos prema djeci onih koji su dali život za slobodu grada. Rahima nakon kriminogenog tinejdžerskog doba nalazi smisao života u vjeri islamu i nada se da će njen mlađi brat krenuti istim putem. Njihov život, sveden na puko preživljavanje, usložnjava se kada Nedim u tuči razbije skupocjeni mobitel sinu lokalnog moćnika. Termini projekcija svaki dan od 15:00, 17:00, 19:00 i 20:45 sati.