Film/TV
256

Starac Jasmin Dodik razgalio dušu publike pokušavajući da spasi filmsku traku

Piše: Š. B.
Benjamin Dizdarević (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Prvi film mladog bosanskohercegovačkog reditelja Benjamina Dizdarevića nazvan "Rez" prikazan je danas u Cinema Cityju u okviru programa Bh. film Sarajevo Film Festivala.

Ovaj kratki dokumentarni film prati vremešnog Jasmina Dodika, strastvenog zaljubljenika u filmsku umjetnost u njegovom pokušaju da spasi 35-milimetarsku filmsku traku.

"Rez" prati priču starca koji se prvi put sa projektorom susreo davne 1959. godine i od tada gaji i razvija svoju ljubav prema tom, sada već gotovo izumrlom načinu prikazivanja filmova.

Ideja za film nastala je prema priči producenta Nenada Dizdarevića koji je poznavao Dodika i njegovu nevjerovatnu ljubav i želju da se očuvaju stari dobri filmovi.

Jasmin je, iako stariji čovjek i slabijeg materijalnog stanja, na sebe preuzeo očuvanje filmske trake, idući i prikazujući filmove u malim kinima širom BiH.

Iako je već odustao od ovog posla, penzionisao se i filmove gleda na VHS kasetama sa svojom ženom, za potrebe filma se ipak odlučio na još jedan pokušaj. Pronašao je staru traku sa "Magarećim godinama" Branka Ćopića, te odlučio poći u Donji Vakuf i organizovati prikazivanje filma.

Dizdarević je, kako kaže, želio cijelu priču prikazati na autentičan način, te nije intervenisao kada je bila u pitanju promocija prikazivanja filma, niti popravljanje opreme za prikazivanje u kinu.

Dodik je bio skeptičan, siguran da se niko neće pojaviti, ali Dizdarević je upravo to i htio, prikazati realnost u kojoj je analogna tehnologija na izdisaju, a ovaj film predstavlja i svojevrsni žal prošlim vremenima te prihvatanje stvarnosti u kojoj se filmovi prave i prikazuju u digitalnoj tehnologiji.

Kroz bivšu Jugoslaviju Dodik je sakupljao i presnimavao stare filmove, a tokom rata u BiH odlazio je u Zagreb te donosio filmove kako bi ih prikazivao u opkoljenom Sarajevu.

Smatrali su ga ludim, pošto ljudi nisu imali hrane, a on je kroz ratni tunel švercovao filmove. Publika je, kako kaže u filmu, bila željna kina. Trake sa filmovima svakako su nepraktične, teške za nositi i koštaju mnogo, riječi su reditelja.

Dizdarević je rođen u Sarajevu 1992. godine. Veći dio života proveo je u Švedskoj, a završio je režiju na Sarajevskoj filmskoj akademiji kod Nenada Dizdarevića, a njegov diplomski film "Milost" osvojio je specijalnu nagradu žirija na Festivalu animiranog filma u Gruziji.