Lavlja rika će se još čuti
0

"Spyglass Entertainment" spašava legendarni MGM

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Kreditori legendarnog holivudskog studija MGM ponudili su, u okviru stečajnog plana, upravljanje nad ovom kućom američkoj firmi "Spyglass Entertainment". To je izglasano kako bi se spasio MGM, koji se bori s dugovima od čak četiri milijarde dolara.

Kreditori su u iznalaženju rješenja odbili suparničke ponude, uključujući i onu kanadskog "Lionsgatea", koji je dijelom u vlasništvu milijardera Carla Icahna.

Mjeseci finansijskog zastoja stavili su nekoliko filmskih projekata na čekanje, uključujući i najnoviji film o Jamesu Bondu. MGM je značajno posrnuo zbog nekoliko promašaja na box officeu te zbog pada prodaje DVD-a.

Predviđeni plan spašavanja MGM-a trebao bi osigurati namirenje zajmodavaca u iznosu četiri milijarde dolara prodajom kapitala ovog studija, čime bi se izbjegao bankrot, nakon čega bi MGM preuzeo "Spyglass Entertainment".

U saopćenju iz MGM-a, koji je poznat po lavu, svom zaštitnom znaku, navedeno je da su zajmodavci velikom većinom prihvatili predloženi plan reorganizacije. Za potpuni spas MGM-a ključna će biti proizvodnja nekoliko filmskih blockbustera.

Najviše se pritom misli na novi film o Jamesu Bondu, čije je snimanje u aprilu suspendovano na neodređeno vrijeme. Najznačajniji noviji uspjeh "Spyglass Entertainmenta" bila je produkcija filma "Invictus", Clinta Eastwooda, javio je BBC.