Reagovanja
0

Spike Lee uzvraća udarac

Sarajevo-x.com
Zajedljiva svađa između dvojice najpoznatijih holivudskih reditelja je dosegla novi nivo optuživanja i razmjene pogrdnih riječi kada se Spike Lee pozvao na američko nasljeđe ropstva u odgovoru na Clint Eastwoodove opaske iznesene u Guardianu u petak.

Odgovorivši na Leejevu kritiku njegovih filmova o Drugom svjetskom ratu povodom ignorisanja vojnika crnaca, Eastwood je poručio jednom od američkih najutjecajnijih režisera crnaca da ušuti. Nakon što su Eastwoodove izjave obišle cijeli svijet, Lee je odlučio uzvratiti udarac, podsjetivši starijeg čovjeka da se njih dvojica "ne nalaze na plantaži".

Aluzija na vrijeme kada je bijelac mogao naložiti crnačkom robu šta da radi, uslijedila je nakon što je najprije Lee iznio niz optužbi protiv sedamdesetosmogodišnjeg Eastwooda, koji je osvojio pet Oscara i proslavio se mnogobrojnim filmskim ulogama, među kojima je najznačajnija ona "Dirty Harryja" Callahana.

Lee, koji je nominovan za dvije nagrade Akademije, je napravio svoj filmsku priču o Drugom svjetskom ratu, "Miracle at Santa Anna", koji je rasvijetlio ulogu crnačke američke divizije.

U odgovoru na Eastwoodov intervju za Guardian, Lee je rekao: "Prije svega, on nije moj otac niti smo nas dvojica na plantaži. Odličan JE reditelj. On snima svoje filmove, ja snimam svoje.. A komentar poput onog da bih trebao začepiti usta zvuči kao da dolazi od ljutitog starca".

Leejevi komentari za abcnews.com su bili isprovocirani intervjuom koji je Eastwood dao za Guardian prošle sedmice. Razdražen Leejevim kritikama njegovih filmova "Flags of our Fathers" i "Letters from Iwo Jima", Eastwood je optužio ovog reditelja za nepoznavanje historijskih činjenica prije nego što mu je poručio da umukne.

Lee je ovaj put ponovio ranije optužbe rekavši da za crnačke američke trupe, koje su učestvovale u Bici za Iwo Jimu, nije bilo mjesta u Eastwoodovim filmovima.

Potcrtavajući kako ima dvije diplome sa prestižnih univerziteta u Atlanti i New Yorku, odgovorio je: "Ne izmišljam ove stvari. Ja poznajem historiju. Studirao sam historiju. A poznajem i holivudsku historiju i zanemarivanje miliona Afroamerikanaca koji su učestvovali i doprinijeli bitkama u Drugom svjetskom ratu. Nije sve bio John Wayne, dušo."

Spike Lee je optužio Eastwooda da ignoriše kritičare koji su, nakon što je izvedena premijera "Flags of Our Fathers", primijetili odsustvo crnačkih vojnika u filmu.

Thomas McPhatter, američki marinac koji je ispuzao na plažu ispod japanske paljbe, je bio jedan od stotine vojnika crnaca koji su učestvovali u napadu.

Rekao je: "Ni u jednom filmu od svih koji su snimljeni o Iwo Jimi, niste vidjeli lice crnca. Ovo je posljednja kap. Osjećam se kao da sam zanemaren, kao da se prema meni loše odnose. Osjećam se uvrijeđenim. Ali šta mogu uraditi? U mojoj zemlji je i dalje živo prisutan rasizam".

Lee je dodao kako nikad nije rekao da je Eastwood trebao pokazati da je crnac jedan od onih koji podižu zastavu ali da tvrdi da su Afroamerikanci odigrali značajnu ulogu u Bici za Iwo Jimu, objavio je Guardian.