Cannes
0

Spike Lee negativno o radu Coenovih i Eastwooda

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Režiser Spike Lee je u Cannesu kako bi promovirao novi film, ali nije mogao odoljeti i ne pokuditi kolege režisere, Joela i Ethana Coena kao i Clinta Eastwooda.

Govoreći o svojoj drami iz Drugog svjetskog rata “Miracle at St. Ana”, Lee je rekao da, za razliku od Coenovih, on iskazuje poštovanje u svom prikazu smrti.

“Uvijek tretiram život i smrt sa poštovanjem, a većina ljudi to ne radi”, izjavio je Lee na novinskoj konferenciji. “Ja volim braću Coen, svi smo studirali zajedno na NYU-u. Ali oni se odnose prema životu kao prema šali. Ha ha ha, Pogledaj kako su ubili onog tipa! Pogledaj kako krv pršti iz njegove glave! Ja vidim stvari drugačije”, dodao je Lee.

Govoreći o kastingu za priču o četvorici američkih vojnika, crnaca, Lee je rekao da se crni glumci rijetko pojavljuju u ratnim filmovima.

“Clint Eastwood je napravio dva filma o Iwo Jima i nijednog crnca nema u filmovima”, izjavio je. “Kada biste vi novinari imali hrabrosti, pitali biste ga zašto. Nema načina da ja saznam zašto je on to uradio, to je bila njegova vizija, ne moja. Ali znam da mu je to palo na pamet i da je to mogao promijeniti. Nije baš kao da nije znao”, rekao je režiser Spike Lee.

Lee je izjavio da je “St. Anna” u posljednjoj fazi postprodukcije i da će film biti prikazan 10. oktobra, tačno godinu dana poslije snimanja. Režiser je dodao i da će film najvjerovatnije imati festivalsku premijeru mjesec prije, ili u Veneciji ili u Torontu.