Film/TV
0

"Spider-Man 2" oborio rekord prvog dana prikazivanja

NINA/Sarajevo-X
Film Spider-Man 2 srušio je rekord zaradivši 40,5 milona američkih dolara prvog dana prikazivanja u srijedu u kinima širom Sjedinjenih Američkih Država, saopšteno je iz Sony-ja koji je distributer ovog filma.

Nastavak je tako oborio rekord koji je prije dvije godine postavio prvi dio Spider-Mana sa zaradom od 39,4 miliona dolara prvog dana prikazivanja.

Američki analitičari predviđaju da Spider-Man 2 ima velike šanse da obori rekorde po danu prikazivanja tokom vikenda 4. jula – Dana nezavisnosti u SAD-u. «Spider-Man 2 bi također mogao oboriti rekord od 114,8 miliona dolara zarade na blagajnama američkih kina u tri dana prikazivanja, a koji drži originalni Spider-Man», izjavio je Paul Dergarabedian, predsjednik udruženja Box-office analitičara Exhibitor Relations.

Rekordni iznosi zarade prvog dana prikazivanja još su iznimniji ako se zna da je film prikazan u srijedu umjesto uobičajenog petka, a prijašnji takav rekord postavio je “Gospodar prstenova: Povratak kralja” u decembru prošle godine sa zaradom od 34,5 miliona.

Inače, Spider-Man 2 je ponovo spojio glavnoga glumca Tobeya Maguirea, glumicu Kirsten Dunst i reditelja Sama Raimia.

Sony je prvotno planirao da prvi dan prikazivanja filma u SAD-u bude danas, ali su ga pomaknuli na srijedu kako bi iskoristili četiri dana produženog vikenda u povodu 4. jula.