Film/TV
0

Špansko pravosuđe pokrenulo istragu protiv Sean Conneryja

FENA
Špansko pravosuđe pokrenulo je istragu protiv glumca Seana Conneryja, najpoznatijeg Jamesa Bonda, zbog utaje poreza i nelegalnog poslovanja nekretninama, a riječ je o sumnjivim poslovima sa luksuznim vilama na španskoj obali, prenijele su agencije.

Prema riječima španskog istražnog sudije, Connery bi uskoro trebalo da u andaluzijskom mjestu Marbelli odgovara pred sudom zbog sumnje da je utajio porez.

Riječ je o prodaji dva placa za gradnju u Malagi, koje je, doduše, prodala jedna firma, ali ona je bila tijesno povezana sa Conneryjem.

Ovaj posao je prijavljen vlastima i plaćen je porez za dodanu vrijednost, ali ne i ostale takse.

Prema procjenama sudije Puyola, španska država je oštećena za 1,6 miliona eura. To, međutim, nije sve, pošto se od maja pominje i operacija "Goldfinger", kako sudija Puyol ironično naziva novi slučaj, aludirajući na poznati film o Jamesu Bondu u kojem je Connery igrao glavnu ulogu.

Riječ je o velikom placu sa plažom koji je Connery kupio sedamdesetih godina i na kojem je podigao vilu Malibu, u kojoj je godinama živio u idili.

Krajem devedesetih godina sve mu je teže padalo da ide pješke do Puerta Banusa da bi kupio britanske novine, a i bazen je sve rjeđe koristio "zbog neželjenih gledalaca koji su ometali mir".

Zbog svega toga i nekih drugih problema, Connery je prodao kuću i plac od 20.000 metara kvadratnih.

Još 2002. godine, jedna britanska firma vlastima je podnijela projekt za izgradnju kuća - i projekt je odobren.

Tako su nastala 72 luksuzna apartmana, iako se, prema propisima koji za sada važe, tu moglo podići samo pet porodičnih kuća.

Tu čitav proces postaje sve komplikovaniji, a paleta prekršaja proteže se od mita, preko utaje poreza, pa sve do pranja novca.

Šta je Connery znao, a šta nije, tek treba da se utvrdi, ali čitava afera Conneryja već sada skupo košta.

Naime, poznati proizvođač satova Rolex, naprimjer, više ne želi da s njim zaključi poslovni ugovor o reklamiranju kultnih satova.

Krajem juna, Connery (79) je ponovo boravio u svom rodnom Edinburgu u Škotskoj, gde je u blizini kuće u kojoj je rođen, otkrio svoju bistu i posjetio lokalni filmski festival, čiji je odavno pokrovitelj.

Slavni glumac, poznat po ulozi tajnog agenta 007, tom prilikom je izjavio da ubuduće neće tako često dolaziti u zavičaj, pošto mu sve teže padaju putovanja sa Bahama gde se nalazi njegova rezidencija.