Refresh produkcija
0

Snimanje filma o "Plavom orkestru" u završnoj fazi

FENA
Nakon uspješnog snimanja u Sloveniji i Hrvatskoj, rad na filmu "Plavi orkestar" reditelja Pjera Žalice ušao je u završnu fazu, potvrđeno je Feni iz Refresh Produkcije.

Ekipa filma snimat će na lokacijama u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.

Tonska obrada, koja je za ovaj projekt od vitalnog značaja, planirano je da se realizira u Londonu i Istanbulu. Filmski sklad Republike Slovenije dao je finansijsku podršku filmu, koja će biti realizirana kroz koprodukciju s renomiranom producentskom kućom "Studio Arkadena" iz Ljubljane. S njom Refresh ima dugogodišnju uspješnu saradnju.

Refresh očekuje podršku i Francuske fondacije Fond Sud Cinema, dok će projekt biti prijavljen i na konkurs Fondacije za kinematografiju FBiH.

Na taj će se način zaokružiti produkcijska shema filma "Plavi orkestar", kao bosansko-slovenačko-francuska koprodukcija, naglašavaju u Refreshu.

Film prati bogatu i dinamičnu 25-godišnju karijeru sarajevske grupe "Plavi orkestar". Glavni likovi će biti Saša Lošić i braća Ćeremida, dok će fokus biti usmjeren na Lošićevu autorsku ličnost.

Ovo će ostvarenje ujedno biti i svjedok jednog vremena i prijeratne generacije koja je obilježila ovdašnji prostor, priča o snazi i neuništivosti talenta, prijateljstvu i muzici.

Članovi grupe susrest će se i s brojnim drugim poznatim ili proslavljenim osobama koje su bile dio vremenskog okvira unutar kojeg je uspjeh grupe padao i ponovo se uzdizao.

Planirano je da završni kadrovi budu snimljeni u sarajevskoj Prvoj gimnaziji, gdje će "Plavi orkestar" održati koncert povodom 25 godina mature.

Budžet filma iznosi 955.000 KM i podržalo ga je Ministarstvo kulture i sporta KS-a.

Producent Ademir Kenović prethodno je najavio da će filmom biti otvoren ciklus ostvarenja posvećenih ljudima s naših prostora koji su postigli značajne uspjehe i karijere.