Finalna lista nominacija EFA-e
0

"Snijeg" u konkurenciji za najbolji debitanski film

FENA
René, Helena Třeštíková
René, Helena Třeštíková
Proteklog vikenda u Sevilli je završen i drugi krug glasovanja za 21. Evropske filmske nagrade te su sada poznati svi kandidati za dodjelu nagrada koja će se održati 6. decembra u Kopenhagenu.

Za titulu najboljeg europskog filma takmiče se dva talijanska naslova "Il Divo" Paola Sorrentina i "Gomorra" Mattea Garronea, francuski "The Class" Laurenta Canteta, "Happy-Go-Lucky" Britanca Mikea Leigha, Španjolski "El Orfanato" Juan Antonia Bayone i izraelski "Waltz With Bashir" Arija Folmana.

Nagrada za najbolji evropski dokumentarni film već je dodijeljena filmu "René" češke redateljice Helene Trestikove. Film je sniman tokom 20 godina, a prati problematičnog muškarca koji je veći dio života proveo po zatvorima.

U konkurenciji za najbolji evropski debitantski film, uz "Snijeg" Aide Begić natječu se još tri naslova: "Hunger" Britanca Stevea McQueena, turski "Summer Book" redatelja Seyfi Teomana te "Tulpan" Kazahstanca Sergeya Dvortsevoya.

Na ceremoniji koju će voditi danski voditelj TV prognoze Mikael Bertelsen, počasne će nagrade biti uručene glumici Judi Dench i osnivačima pokreta Dogma na čelu s Larsom Von Trierom.

Ostale nominirane u kategoriji najboljeg reditelja, glumca, glumice, snimatelja i drugih mogu se provjeriti na službenim stranicama EFA-e.