Film/TV
0

"Snijeg" prikazan i u Americi

FENA
U sklopu manifestacije "Dani Bosanskog kulturnog centra" (BKC) u je u tome centru u Tuzli premijerno prikazan film mlade bh. redateljice Aide Begić "Snijeg", koji je na svjetskoj premijeri u Kanu proglašen najboljim filmom kanskog programa Semaine de la Critique.

Na domaćem terenu film je prikazan na otvaranju Sarajevskoga filmskog festivala, i od tada traje turneja filma i ekipe po bh. gradovima. Udruženje filmskih radnika BiH film je kandidiralo za Oskara, a pozvan je i na desetke filmskih festivala.

Nedavno je osvojio i Specijalnu nagradu žirija na Chungmuro film festivalu u Koreji. Nakon Kana film je prikazan i na festivalu u Torontu koji se smatra najboljim filmskim festivalom poslije Kana. Distribucija filma istovremeno je počela u Francuskoj i kod nas. Prepune sale u Sarajevu, Bihaću, a sinoć i u Tuzli pokazuju koliko je publika zainteresirana za ovaj film, koji govori o stradanjima, velikoj snazi i optimizmu.

"Snijeg" je 16. oktobra doživo i svoju američku premijeru. Njujorška publika je bila oduševljena filmom i premijerna projekcija je bila popunjena do zadnjeg mjesta. Ništa gore nije prošla ni druga projekcija održana 18. oktobra, a da se film nije svidio samo gledateljima nego i žiriju dokazala je prva nagrada programa Sukob & Razrješenje (Conflict & Resolution) Hamptons Film Festivala.

Iz produkcijske kuće MamaFilm javljaju da će se ove sedmice pojaviti na tri festivala Zagreb Film Festivalu, MOLODIST Internacionalnom Filmskom Festivalu u Kijevu, te Haifa Internacionalnom Filmskom Festivalu.