"Novi balkanski film"
0

"Snijeg" na konferenciji u New Yorku

FENA
"Snijeg" igrani film Aide Begić nastavlja svoja putovanja ulazeći tako i u naučne krugove.

U sklopu multidisciplinarne konferencije "Novi balkanski film" film će biti prikazan 7. marta na Harriman Institutu u New Yorku.

Na konferenciji će biti prikazano šest filmova snimljenih u prethodnih pet godina. Nakon svakog prikazivanja vodit će se rasprava s rediteljem, osobljem i studentima Columbia Univerziteta, te internacionalnim kritičarima iz oblasti filma, literature, kulture, rodnih studija, sociologije i historije.

Na konferenciji će biti govora o novim trendovima i transformacijama koje u film donose mlade generacije balkanskih reditelja, najavljeno je u petak iz producentske kuće "Mama film".

Osim filma "Snijeg" bit će prikazani "Smrt gospodina lazarescua Cristia Puiua" iz Rumunije, "Armin" Ognjena Sviličića iz Hrvatske, "Klopka" Srdana Golubovića iz Srbije, "Estrellita" Metoda Peveca iz Slovenije te "Correction" Thanosa Anastopoulosa iz Grčke.

Film "Snijeg" bi u sljedećem periodu trebao biti prikazan na Byrds Eye Film Festivalu u Londonu, Sofia International Film Festivalu, Filmskom festivalu u Maastrichtu, te Sguardi Altrove Film Festivalu u Milanu.