Film/TV
15

"Smrt u Sarajevu" Danisa Tanovića stiže u hrvatska kina

Klix.ba
Novi film redatelja Danisa Tanovića ‘Smrt u Sarajevu’, koji je osvojio dvije nagrade na ovogodišnjem Berlinaleu, u hrvatska kina stiže u četvrtak, 12. maja.

Radnja filma "Smrt u Sarajevu" odvija se u jednom sarajevskom hotelu u kojem se priprema večera povodom stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata u organizaciji Europske unije. Nakon dugo vremena hotel radi punim kapacitetom, ali istovremeno banka traži naplatu dugovanja, a radnici pripremaju štrajk upravo u trenutku dolaska visokih uzvanika. Propast večere značila bi i propast hotela.

Direktor hotela uz pomoć mafijaša koji vodi striptiz bar u podrumu pokušava zaustaviti štrajk, a istovremeno na krovu u improviziranom TV studiju traje poseban program posvećen stogodišnjici sarajevskog atentata. Rutinu prekida neobičan gost: Gavrilo Princip.

"Smrt u Sarajevu" bavi se problemom današnje Bosne i Hercegovine u kojoj su zastupljeni različiti pogledi na historijska dešavanja poput atentata na austrougarskog prestolonasljednika 1914. godine.

Uloge tumače Snežana Marković, Izudin Bajrović, Vedrana Seksan, Muhamed Hadžović, Faketa Salihbegović, Edin Avdagić Koja, Jacques Weber, Aleksandar Seksan i drugi. Scenario i režiju potpisuje Danis Tanović.

Film je na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu osvojio dvije nagrade - Srebrnog medvjeda i nagradu Fipresci.