Film/TV
0

Sitcom "Lud, zbunjen, normalan" na FTV-u

Sarajevo-x.com
Kasumović, Nadarević, Bašić
Kasumović, Nadarević, Bašić
U produkciji Babafilma i koprodukciji Federalne televizije, završeno je snimanje sitcoma "Lud, zbunjen, normalan". Prva epizoda ove humorističke serije bit će prikazana na Federalnoj televiziji u nedjelju, 2. septembra u 20.05.

Sitcom "Lud, zbunjen, normalan" ima tri ključne scenografske pozicije, četiri glavna lika i nekoliko sporednih, među kojima se događaji konstantno prepliću i izazivaju niz komičnih situacija. Sve epizode su pisane tako da mogu funkcionisati neovisno jedna o drugoj čime je izbjegnuta prevaziđena forma nastavaka, a sitcom ukupno broji 24 epizode.

[SLIKA]2[/SLIKA]Okosnicu serije čine Izet, Faruk i Damir, tri generacije porodice Fazlinović. Svaki od njih sa specifičnim generacijskim problemima koji se, obzirom da žive u istom stanu, prepliću. "Ženska ruka“ u njihovim životima je prostodušna kućna pomoćnica Šefika. Njih četvero čine dramaturšku okosnicu priče u kojoj svako, originalnošću svoga karaktera, doprinosi zapletima i komičnim situacijama.

Faruk (Izetov sin, a Damirov otac) je muzički producent i vlasnik privatnog studija "Akord“. Studio ima dva uposlenika; sekretaricu Ivanu i tonca Dinu. Njih dvoje (Ivana i Dino) su više od običnih uposlenika. Oni su gotovo kao dio porodice sa svojim veoma preciznim dramaturškim zadacima u odnosu na porodične probleme porodice Fazlinović, ali isto tako se pojavljuju i kao nosioci zasebnih priča koje su vezane za njihov privatni i profesionalni život.

Nadaleko je i kafe bar Sar Remo koji je mjesto okupljanja svih karaktera sitcoma. Kafe bar, naravno, ima vlasnike (Marija i Stjepan) i osoblje (Selma). Ni oni nisu tek usputni karakteri već, nerijetko, nosioci čitavih zasebnih priča koje, po pravilu, imaju svoju refleksiju na porodicu Fazlinović ili na događaje u studiju "Akord“.

U svakoj epizodi pojavlje se i čitav niz epizodnih karaktera, nerijetko su to poznate javne ličnosti koje igraju same sebe.

Karakteri:

Izet – Stariji gospodin sedamdesetih godina, inženjer u penziji. Još uvijek je veoma vitalan i sklon dobroj čašici. Udovac. Ters. Politički je izrazito “crveno” orjentiran. Stara garda. Senilan po potrebi, kada mu to odgovara. Hoda sa štapom.

Faruk – Izetov sin jedinac. Ima nešto preko četrdeset godina, lijen je i prilično neambiciozan. Razveden i iz tog braka ima sina Damira. Njih trojica; Izet, Faruk i Damir žive u istom stanu. Faruk je vlasnik muzičkog studija “Akord”. Roker je po muzičkom opredjeljenju, ali pošto studio slabo radi, spreman je na kompromise.

[SLIKA]1[/SLIKA]Damir – Farukov sin. Student. Sve same desetke. Za razliku od oca i djeda, Damir je “na zemlji”.

Ivana – Sekretarica u studiju. Seksi djevojka u tridesetim, puna ciničnih opaski. Ona drži sve pod kontrolom. Da nema nje, i studio bi prestao funkcionisati.

Dino – Tonac u studiju. Priglup i opterećen seksom. S obzirom da je njegov odnos želja i mogućnosti, kada je seks u pitanju katastrofalan, ne preostaje mu ništa drugo nego da se prežderava po čitav dan. Izrazito je debeo.

Selma – Konobarica u kafiću Sar Remo. Bog je obdario ljepotom, ali ne i pretjeranom pameću.

Stjepan – Vlasnik kafića. Govori snažnim hercegovčkim akcentom. Mostarac. Pokušava da se drži što više po strani po svim pitanjima.

Marija – Stjepanova supruga. Također radi u kafiću, više u kuhinji, ali ponekad i poslužuje. Ona ustvari vodi glavnu riječ i u braku i u kafani.

Šefika – Žena u ranim pedesetim. Nekoliko puta sedmično dolazi u stan kod Izeta, Faruka i Damira kako bi pospremila i počistila. Nekada im i nešto skuha. Prostodušna domaćica uvijek je spremna da kritikuje.

Ekipa:

Izet: Mustafa Nadarević, Faruk: Senad Bašić, Damir: Muamer Kasumović, Ivana: Gordana Boban, Dino: Milan Pavlović, Šefika: Jasna Žalica, Marija: Tatjana Šojić, Stjepan: Saša Petrović, Spomenka: Milena Dravić, Vedrana: Daria Lorenci, Dr. Điđimilović: Vanja Drach, Samir: Emir Hadžihafizbegović, Jakov: Haris Burina, Ćombe: Miraj Grbić.

Specijalni Gosti: Nazif Gljiva, Zlatan Zuhrić Zuhra, Enis Bešlagić, Srđan Vuletić, Mladen Vojičić Tifa.

Reditelj: Elmir Jukić Scenarist: Feđa Isović Direktor fotografije: Almir Đikoli Scenograf: Mario Ivezić Kompozitor/tekst: Dino Šukalo/Dino Šaran