Film/TV
21

Simbol zajedničkog života: VIVA film festival u BiH okupio autore iz cijelog svijeta

Klix.ba
Ratko Orozović
U povodu drugog po redu VIVA film festivala danas je u Pozorištu mladih Sarajevo održana konferencija za medije.

Na konferenciji je najavljeno otvorenje drugog VIVA film festivala, festivala ekološkog, religijskog, turističkog i omladinskog dokumentarnog filma. Centralna manifestacija Festivala bit će u Sarajevu, a festivalske projekcije uporedo će se održavati u Kaknju, Varešu, Sanskom Mostu, Ljubuškom, Mostaru, Lukavcu i Puračiću.

Ove godine gosti festivala koji dolaze iz Italije, Grčke, Francuske, Španije, Rumunije, Irana i zemalja regije u okviru pratećeg programa Festivala posjetit će četiri festivalska centra Kakanj, Vareš, Ljubuški i Mostar, a tom prilikom pored upoznavanja sa ekološkim i turističkim potencijalima kao i religijskim znamenitostima biće održana tri okrugla stola u Kaknju na temu industrija i ekologija, u Ljubuškom na temu filma i turizma i u Sarajevu na temu film i religija.

Umjetnički direktor Festivala gospodin Ratko Orozović kazao je da je cilj Festivala da se ljudi međusobno povežu, te da VIVA film festival bude simbol zajedničkog života.

"S obzirom da su autori na naš Festival pristigli iz 54 države, to znači da postajemo veoma ozbiljan projekat", rekao je Orozović.

U zvaničnoj selekciji drugog VIVA film festivala su 123 filma iz 54 države koji se takmiče po kategorijama za nagrade: Kategorija ekologije: zlatni, srebreni i bronzani leptir Kategorije religije: zlatno, srebreno i bronzano drvo Kategorije turizma: zlatna, srebrena i bronzana klapa

Za kategoriju omladinskog filma: zlatna, srebrena i bronzana kamera Za kategoriju omladinskog filma iz BiH generalni pokrovitelj radionica "Od ideje do realizacije ekološkog omladinskog filma" AV-Tera je obezbijedila tri kamere za prva tri mjesta.

  1. nagrada je fotoaparat CANON EOS 700D sa objektivom promjera 18-55 mm
  2. nagrada je fotoaparat CANON EOS 1200D sa uključena dva objektiva u paketu (double zoom kit)
  3. nagrada je CANON kamkorder HFR-606

Također na Festivalu bit će dodijeljen i Grand Prix za najveće ostvarenje Festivala.

U ime ekološkog i turističkog žirija obratio se stručnjak za kvalitetu zraka i klimatske promjene u Federalnom hidrometeorološkom zavodu Martin Tais, koji je kazao da mu je bilo zadovoljstvo što je imao priliku govoriti o problemima koje svi zanemaruju, a koji su "naša prošlost, budućnost i sadašnjost, jednom riječju - ekologija".

"Kao član Savjeta VIVA festivala učestvovao sam u selekciji i oduševio sam se filmom 'Sjene', o autohtonoj zajednici koja se vratila ekologiji. Ovakav jedan Festival je dobar za ljudsku svijest kako bismo se adekvatno adaptirali na ekološke promjene", kazao je Tais.

Već drugi put zaredom Grad Sarajevo je pokrovitelj VIVA festivala, a u ime generalnog pokrovitelja obratio se Gradimir Gojer, te pozdravio u ime Gradskog vijeća i uprave Grada Sarajeva ovu značajnu kulturnu manifestaciju.

Među brojnim institucijama koje su podržale ovogodišnji VIVA festival je i Ured savjetnika za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske, a prisutnima se obratio Šoner Sahin.

Sahin je kazao da kultura održava društvo, te da se nijedna zajednica ne može zatvoriti prema kulturnim događajima kao što je VIVA film festival.

"Zahvaljujem se gospodinu Ratku i cijeloj ekipi što su me pozvali na ovaj festival“, rekao je Sohin, te dodao da je VIVA film festival zaista ozbiljan projekat.

Prisutnima se obratila i grčka autorica filma "Sjećanja i pjesme", učesnica Festivala gospođa Stela Papastefanou, te iskazala zadovoljstvo zbog ukazane prilike.

"Drago mi je da sam ovdje i da sam upoznala Sarajevo i njegovu historiju. Moj film govori o jevrejskoj zajednici Solunu koju čini trećina stanovništva, te sam pronašla poveznicu između Sarajeva i Soluna kada je riječ o razvoju zajednice. Papastefanou je dodala da joj je VIVA festival posebno značajan jer se bavi kontekstom suživota, posebno ovdje u Sarajevu.

Projekcije filmova u svim gradovima, uključujući i Sarajevo počele su danas od 12 sati.

Sve projekcije su besplatne.

Detaljne informacije o rasporedu projekcija u svim gradovima mogu se pogledati na zvaničnoj stranici festivala www.vivaba.com.

Svečano otvaranje Festivala bit će upriličeno večeras u 18 sati u kinu Meeting Point.