51. međunarodni dječiji festival
0

Šibenik: Prikazan film "Ostavljeni" Adisa Bakrača

FENA
Adis Bakrač
Adis Bakrač
U sklopu programa „Ljetno kino“ na 51. međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku prikazan je i film "Ostavljeni“ reditelja Adisa Bakrača rađen u produkciji HEFT iz Sarajeva.

Film su predstavili Almir Šahinović-producent, Resić Adnan i Orijana Kunčić koja je radila na izboru djece glumaca u filmu.

Projekcija filma je održana pred prepunim amfiteatrom na otvorenoj sceni na glavnom šibenskom trgu. Održana je pres- konferencija kojoj je prisustvovalo mnoštvo novinara kao i djelatnika iz kulturnog života Hrvatske, a među njima i poznati pisac Dubravko Jelačić Buzimski koji je napravio uvodnu riječ i analizu filma te ga ocijenio kao jedan od boljih BH filmova na temu rata kao i hrabar autorski pristup ovoj bolnoj i prešućivanoj temi.

Međunarodni dječji festival u Šibeniku je prvi put održan 1958. godine i od onda se prometnuo u veliku multimedijalnu kulturnu manifestaciju međunarodnog karaktera i svojevrsnu smotru najboljeg u stvaralaštvu za djecu, kao i samoga dječjeg stvaralaštva.

U 15 dana trajanja Međunarodnog dječjeg festivala preko 2.500 umjetnika iz različitih zemalja svijeta, kroz festivalske službene i prateće programe, šibenskoj publici predstave više od 300 različitih programa. Programe svake godine poprati oko 60.000 posjetitelja.

Kroz lutkarske, dramske, plesne, muzičko - scenske predstave te sedam inostranih programa, ovogodišnjim MDF-om prevladavali su muzika i ples; od prve predstave "Ružno pače“ s odličnim songovima do zadnje "1001 noć“ u izvedbi Plesnog ansambla Sjene preko prvog gostovanja kineske dječje opere, impresivnog baleta iz Latvije "Snjeguljica i sedam patuljaka“, makedonskog doktora Ofboli, predstave o vještici Hillary koja na djeci zanimljiv i zabavan način približava operu, pa do uvijek rasplesanih uličnih zabavljača programa Trgovi i ulice.

Pored "Ostavljenih“ u sklopu programa Ljetno kino, na festivalu su prikazani najznačajnija filmska ostvarenja iz Hrvatske: "Majka asfalta“, "Šuma Sumarum“, "72 dana“, saopćeno je u subotu iz Pressa Heft Production.