Film/TV
0

Shrek zamijenio Spidermana na prvom mjestu box-officea

Sarajevo-x.com
Veliko zeleno čudovište se vratilo i ponovno je veoma uspješan. Film "Shrek the Third" je zaradio 122 miliona dolara u svom prvom vikendu prikazivanja, obarajući dosadašnji rekord ove franšize, kao i rekord za bilo koji drugi animirani film.

Posljednja avantura zelenog čudovišta je snimljena 2004. godine i od tada je film "Shrek 2" vlasnik rekorda za najbolje filmsko otvaranje jednog animiranog filma.

"Shrek the Third" je ovim rezultatom postavio i treće najbolje otvaranje u historiji filma, a nalazi se iza rekorda od 151,1 milion dolara koji je nedavno postavio film "Spider-Man 3" i prošlogodišnjeg rezultata filma "Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest" koji je iznosio 135,6 miliona dolara zarade u prvom vikendu prikazivanja.

"Shrek the Third" je zaradio i 13,3 miliona dolara na tržištima Rusije, Ukrajine, Rumunije i Filipina. U svim ostalim zemljama film će se početi prikazivati u periodu od sredine juna do početka jula.

Glasove likovima u filmu ponovno daju Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz i Antonio Banderas. Justin Timberlake se također pridružio ekipi filma, dajući glas budućem Kralju Arturu, čudnom tinejdžeru kojeg Shrek priprema za vladanje zemljom.

Nakon što je zadnje dvije sedmice vladao američkim box-officeom, film "Spider-Man 3" je pao na drugo mjesto sa ukupnom zaradom od 747 miliona dolara.

"Shrek the Third" će najvjerovatnije veoma kratko držati prvo mjesto box-officea, jer se već u petak očekuje premijera filma "Pirates of the Caribbean: At World's End", sa Johnnyjem Deppom u ulozi već legendarnog kapetana Jacka Sparrowa u trećem nastavku ove franšize.

Top 10 američkog box-officea:

  1. "Shrek the Third"
  2. "Spider-Man 3"
  3. "28 Weeks Later"
  4. "Disturbia"
  5. "Georgia Rule"
  6. "Fracture"
  7. "Delta Farce"
  8. "The Invisible"
  9. "Hot Fuzz"
  1. "Waitress"