Američki box office
0

"Shrek Forever After" prvi sa 71,3 miliona dolara

Sarajevo-x.com
"Shrek Forever After" izbio je na prvo mjesto američkog box officea, ostvarivši sjajnih 71,3 milijuna dolara u prvom vikendu prikazivanja. No, uprkos tome četvrti film o zelenom čudovištu iz "DreamWorks Animationa" ipak je imao najslabiji debi kad je riječ o "Shrek" nastavcima.

"Shrek 2" je u 2004. ostvario 108 milliona dolara u prvom vikendu, a treći dio je u 2007. imao 121,6 miliona dolara, piše AP.

Shrekov glas kao i uvijek pripada Mikeu Myersu, a ponovo su angažirani Cameron Diaz, Eddie Murphy i Antonio Banderas.

"Sretni smo što je naš film broj 1, prema očekivanju", rekla je Anne Globe, voditeljica marketinga DreamWorks Animationa.

"Ostvareni prihod je nešto niži nego što smo očekivali, no i dalje je to četvrti rezultat ikad kad je riječ o animiranim filmovima, iza prethodna dva nastavka Shreka i filma The Simpsons", dodala je ona.

Nešto slabiji rezultat novog nastavka Shreka pojasnila je riječima da su prethodna dva dijela imala dosta visok rezultat, te nije propustila dodati da je, ipak, ovo prvi put da je napravljen četvrti nastavak nekog animiranog filma.

Analitičar Paul Dergarabedian je kao razlog naveo i visoke cijene ulaznica.

"Mislim da imamo vrlo pragmatičnu situaciju. Familije žele vidjeti Shreka, sad je ljeto i sjajna je prilika da se s djecom relaksiraju uz ovaj film. No, onda pogledaju cijene karata i iznenade se", istakao je on.

Ipak, on je naveo i kako očekuje da "Shrek Forever After" bude dosta gledan tokom cijelog ljeta.

Prošlosedmični broj 1 na box officeu "Iron Man 2" pao je na drugo mjesto sa 26,6 miliona dolara. Ovaj nastavak iz Paramount Picturesa u tri sedmice prikazivanja već ima više od 251 zarađenih miliona dolara.

Prvih deset:

  1. "Shrek Forever After", 71,3 miliona dolara
  1. "Iron Man 2", 26,6
  2. "Robin Hood", 18,7
  3. "Letters to Juliet", 9,1
  4. "Just Wright", 4,2
  5. "MacGruber", 4,1
  6. "Date Night", 2,8
  7. "A Nightmare on Elm Street", 2,3
  8. "How to Train Your Dragon", 1,9
  9. "Kites", 1