OBN
0

Šesto izdanje 'Društva znanja'

Sarajevo-x.com
U svome šestom izdanju emisija 'Društvo znanja' donosi niz interesantnih i aktuelnih priča iz oblasti nauke i znanja.

U fokusu je priča o simulaciji Velikog praksa, koja je u srijedu održana u laboratoriji na granici između Francuske i Švicarske a kojom se želi doći do saznanja kako je nastao svemir. U emisiji će govoriti i magistrica Mila Veledar, nekadašnji inženjer mostarske kompanije 'Soko', koja danas kao projektni inženjer radi u najboljoj svjetskoj kompaniji za proizvodnju svemirske tehnologije, EMS Technologies u Atlanti, Georgia. Gđa Veledar boravila je na nedavno održanom Drugom kongresu bh. naučnika iz zemlje i svijeta gdje je prenijela svoja američka iskustva u radu i poslovanju. Posebna tematska cjelina biće priča o 50-toj godišnjici zaštite okoliša u Evropskoj uniji gdje se govori o izvanrednim rezultatima unije u saniranju šteta nastalih zagađenjem.

'Društvo znanja' u ovom izdanju promoviraće i jednu novu knjigu, poseban uspjeh domaće naučne zajednice. Radi se o knjizi 'Roboti u industriji', objavljenoj prije desetak dana u Bihaću, a prezentiraće je prof. dr. Malik Kulenović, profesor Mašinskog fakulteta u Sarajevu.

Gledatelje emisije i u ovaj put očekuje nagradna igra u kojoj će za svoje znanje dobiti vrijedne nagrade koje osigurava sponzor emisije BH Telekom.

Emisija 'Društvo znanja' na programu je u subotu, u 16 sati i 30 minuta na TV OBN.