Tribeca Cinemas
0

Šesti bh. filmski festival u New Yorku

Sarajevo-x.com
Šesti godišnji Bosanskohercegovački Filmski Festival (BHFF™) će se održati 15. i 16. maja 2009. u Tribeca Cinemas, jednoj od najvažnijih filmskih institucija u New Yorku.

Od osnivanja 2003. godine, festival je privukao značajnu pažnju javnosti kroz međunarodno priznate filmove, stekavši ugled izlaganjem bosanskohercegovačke kinematografije. Ovaj jedinstveni kulturni događaj koji je organizovan od strane dvije neprofitne organizacije u New Yorku, Radio Glas Bosne i Hercegovine i Akademija Bosne i Hercegovine, predstavlja nove talente moderne evropske kinematografije, ujedno pružajući jedinstvenu priliku američkoj publici da se upozna sa filmom i kulturom Bosne i Hercegovine.

Iako Bosna i Hercegovina, površinski jako mala država, proizvodi samo nekoličinu igranih filmova godišnje, njeni filmski stvaraoci su svjetski priznati, a njihovi filmovi, iako nisko-budžetni, su dobitnici mnogih nagrada i priznanja. Nedavni primjeri su film “Ničija zemlja” dobitnik Oskara, film “Grbavica”, koji je osvojio Zlatnog medvjeda na Berlinalu te kratki film “U ime sina“, koji je primio dvadeset internacionalnih filmskih nagrada.

Ove godine, zvanični konkurs za prijavu filmova je otvoren do 15. marta 2008. godine. Filmski odbor će uzeti u razmatranje igrane i kratke filmove, dokumentarne, kratke dokumentarne i animirane filmove bosanskohercegovačkih reditelja ili filmova čija tema je Bosna i Hercegovina. Filmovi koji uđu u zvaničnu selekciju će se takmičiti za BHFF nagrade publike “Zlatna jabuka“.

Zahvaljujući šest godina iskustva, organizatori festivala su napravili veliki broj poboljšanja. Reditelji sad imaju mogućnost da apliciraju preko interneta. Uz to, potencijalni donatori mogu podržati BHFF kroz različite načine, uključujući Facebook, PayPal ili putem čeka.

Bosanskohercegovački Filmski Festival (BHFF™) je godišnja manifestacija koju organizuju Radio Glas Bosne i Hercegovine i Akademija Bosne i Hercegovine, a koja ima za cilj promociju bosanskohercegovačke kinematografije na području Sjedinjenih Američkih Država, te upoznavanje šire javnosti sa novim djelima istaknutih i mladih bosanskohercegovačkih reditelja ili filmova na temu Bosne i Hercegovine. Za dodatne informacije, posjetite web stranicu www.bhffnyc.org.