"Montevideo, Bog te video"
0

Sergej Trifunović na premijeri u majici s likom Jovana Divjaka

Piše: A. Panjeta
Sve u znaku tridesetih ((Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com))
U sarajevskom kinu Meeting Point u petak navečer održana je premijera filma "Montevideo, Bog te video", dugometražnog prvijenca Dragana Bjelogrlića.

Promociji su prisustvovali Bjelogrlić i veći dio ekipe filma. Pored hostesa koje su svojim izgledom donijele atmosferu tridesetih godina prošlog vijeka u kojem se događa radnja filma, prelijepih mladih glumica Nine Janković i Danine Jeftić, posebnu pažnju plijenio je glumac Sergej Trifunović koji je na premijeru došao u majici s likom uhapšenog generala Armije BIH Jovana Divjaka.

Kako film govori o fudbalu, promociju nisu mogli zaobići ni legende bh. i jugoslovenskog fudbala Ivica Osim i Predrag Pašić Paja koji nakon projekcije nisu krili oduševljenje, a Osim je Bjelogrliću "zamjerio" što mu se glavni likovi previše dodaju.

Film govori o trnovitom odlasku reprezentacije Jugoslavije na prvo Svjetsko prvenstvo u fudbalu koje je održano 1930. u Montevideu u Urugvaju. Radi se o romantiziranoj priči o fudbalu ali i onome što je "više od igre", koju gledaocima priča dječak Stanoje čiji lik fantastično tumači četrnaestogodišnji Predrag Vasić.

Priča je zanimljiva, duhovita, puna sporednih likova koji je skupa sa glavnim čine i bez kojih ne bi mogla funkcionirati, a kako je kralj u to vrijeme zabranio da se javno govori o politici, zabranu je ispoštovao i Bjelogrlić, pa se komplicirana politička situacija iz tog perioda spominje samo u naznakama i ispotiha. Nećemo se miješati Bjelogrliću u, može se reći dobar posao koji je uradio, ali možda je jedino viška patriotski element kada svi na stadionu nakon pobjede u prijateljskoj utakmici protiv Bugarske pjevaju himnu, i to gledaoca na Balkanu naprasno vrati iz sladunjave romantične atmosfere 30-ih u realnost. Ali, i to je dio fudbala. Film je od subote navečer u redovnom repertoaru Meeting pointa.

Film ne prati zaista sjajni uspjeh dječaka sa beogradske Čubare i seljaka od kojih je sastavljena tadašnja reprezentacija koji su otišli i pobijedili Brazil, sa domaćinom Urugvajem igrali u polufinalu i nesretno izgubili. Kako su "zbog sudijske nepravde" u polufinalu bojkotovali utakmicu za treće mjesto, ostalo je zabilježeno da je Jugoslavija na tom prvenstvu bila četvrta, Iza Urugvaja, Argentine i SAD-a. Odlična priča za nastavak.