Bez dijaloga
17

Šejla Kamerić snimila "Shift", film o raznosačima novina

FENA
Snimanje kratkometražnog filma "Shift" ("Smjena") Šejle Kamerić, produciranog u okviru projekta Sarajevo grad filma Special, završeno je u utorak u Sarajevu.

Novi film renomirane bh. rediteljice i umjetnice, kao i njeni raniji filmovi zasnovan je na snažnoj vizuelnoj estetici, a jedna od karakteristika je i ta da je rađen bez dijaloga.

"Kroz priču o mladiću i djevojci koji raznose novine, upoznajemo grad iznutra a onda ga posmatramo izvana. U fikciji realnost postaje san. Film "Shift" ispituje granicu između dokumentarnog i igranog filma uz pitanje - Zbog čega ljudi rade određene stvari i istrajavaju u njima?'', kazala je autorica Šejla Kamerić.

Uloge su ostvarili Maja-Mirela Jurić i Luka Marjanović.

Uz tri ranije snimljena filma, "Shift" je posljednji kratki film ovogodišnjeg projekta Sarajevo grad filma koji je na ovaj način obilježio svoju uspješnu petu godišnjicu djelovanja.

Ovog proljeća u Sarajevu su snimljena dva kratka filma, "Kružni tok" mađarske rediteljice Orsy Nagypal i "Nešto slatko" rediteljice Jelene Gavrilović iz Srbije.

Realizacija drugog dijela projekta Sarajevo grad filma pod nazivom Sarajevo grad filma Special, nastavljena je u oktobru snimanjem filma radnog naslova "Rain" rumunskog reditelja Paula Negoescua.

Glavni partner projekta Sarajevo grad filma je Atlantic Grupa, a filmovi snimljeni u okviru njega bit će prikazani na 19. Sarajevo Film Festivalu, saopćeno je iz Press službe SFF-a.