Od 17. do 22. novembra
0

Sedmice evropskog filma u Banja Luci, Livnu i Tuzli

Sarajevo-x.com
Ljeto pod balkonom
Ljeto pod balkonom
Organizacijom zadnje tri Sedmice evropskog filma u Banjoj Luci, Livnu i Tuzli, od 17-22.11.2008, završava se veliki cjelogodišnji film projekt Sarajevskog otvorenog centra, koji je podržan od Evropske unije.

Sedmice evropskog filma će se dešavati u saradnji sa Gradskim pozorištem Jazavac (20 sati) u Banjoj Luci, Kućom Plamena mira (19 sati) u Tuzli i Narodnim sveučilištem te Centrom mladih (19 sati) u Livnu.

Kao i u drugim gradovima, publika će imati priliku da pogleda slijedeće evropske filmove: Ljeto pod balkonom (2004, Njemačka), Jedno oko crveno (2007, Švedska), Pod njenim prozorom (2003, Slovenija), Češki san (2004, Češka), Ljeto mog brata (Italija, 2005) i Košnica (1982, Španija).

Cilj projekta je promocija evropske kinematografije i ne-mainstream/nekomercijalnog filma, koji se ne nalaze na svakodnevnom repertoaru bh. kina, a koji su i pored toga reprezentativni za dotične zemlje, kao naprimjer Ljeto pred balkonom iz Njemačke ili Češki san iz Češke. Ujedno, građanima u manjim bh. gradovima želimo omogućiti doživljaj odlaska u kino, s obzirom da stalni filmski programi nisu dio kulturne ponude u tim gradovima. Kako bi ovaj program bio dostupan što široj javnosti, ulaz na sve projekcije je besplatan.

Filmski program je orgnizovan od strane Sarajevskog otvorenog centar, u saradnji sa kulturnim centrima i ambasadama država članica Evropske unije Njemačke, Slovenije, Poljske, Češke, Švedske, Francuske, Italije i Španije, a zamišljen je kao cjelogodišnji filmski projekt, koji će se desiti u 10 bosansko-hercegovačkih gradova. Projekt je finansiran sa 10 000 EUR od strane Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini, a podržan je od Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i ProCredit banke.

Nakon uspješne realizacije European Film Week-projekta u deset bosansko-hercegovačkih gradova u 2008, Sarajevski otvoreni centar za 2009. planirani nastaviti ovaj program, organizovajući "Sedmice evropskog filma“ u preko dvanaest manjih bh. gradova te organizacijom nove manifestacije pod imenom "Dani evropskog dokumentarnog filma“, povodom pete godišnjice zadnjeg proširenja Evropske unije.