Film/TV
0

Sedmica španskog filma u Banjoj Luci i Mostaru

FENA
Španska ambasada u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Sarajevskim otvorenim centrom, Omladinskim savjetom Banja Luka i OKC-om Abrašević Mostar, upriličit će program sedmice španskog filma od 2. do 6. novembra, saopćio je Otvoreni centar.

Cilj ovoga kulturnog projekta je promocija španske filmske umjetnosti predstavljanjem značajnih filmskih ostvarenja nastalih u proteklih nekoliko godina u jednoj od najinovativnijih kinematografija svijeta.

Za razliku od prošlogodišnjih ciklusa španske kinematografije, ove godine program neće biti prikazan samo u Sarajevu, nego i u Bihaću, Goraždu, Mostaru i Banjoj Luci.

Nakon Mostara i Banja Luke, sljedeće projekcije će biti upriličene u Livnu, Zenici, Tuzli i Gračanici.

Program Sedmice španskog filma se sastoji iz četiri dugometražna igrana filma, a peta večer je posvjećena kratkom filmu iz Španije.

Svi filmovi su titlovani na jezike bh. naroda, a ulaz na projekcije je slobodan.

Sedmica španskog filma bit će otvorena filmom "Cvijeće s drugog svijeta" španske režiserke, scenaristkinje i glumice Icíar Bollaín, koja je članica Španske kinematografske akademije.

Film je nastao 1999. i dobitnik je prestižne nagrade Sedmice kritike Kanskog festivala.

Jedan od sigurno najaktraktivnijih filmova ove retrospektive će biti i film "Átame" (Zaveži me) Pedra Almadovara. Ovaj ljubavni film na neobičan način osvjetljava odnos između Rickija i Marine.