Film/TV
0

Sedmica novog bh. filma u Italiji

Sarajevo-x.com
Na Festivalu evropskog filma, koji se jubilarni 10. put održava u talijanskom gradu Lecceu, bit će upriličen i program pod nazivom Novi bosanskohercegovački film.

Od 31. marta do 5. aprila, pored zvanične sekcije festivala i niza popratnih programa, realizirat će se i program bh. filma u okviru kojeg će biti prikazano šest filmova naših autora mlađe generacije. Program će otvoriti film "Grbavica", Jasmile Žbanić. Tokom sedmice bit će prikazani i filmovi "Mama i tata", Faruka Lončarevića; "Sve džaba", Antonija Nuića; "Teško je biti fin", Srđana Vuletića; "Noćni čuvari", Namika Kabila, a program će 5. aprila zatvoriti "Snijeg", Aide Begić.

Program je uredila Elma Tataragić ispred Udruženja filmskih radnika BiH, koji je jedan od nosioca ovog projekata. Program ima za cilj promovirati našu kinematografiju na svjetskim filmskim festivalima, te usmjeriti pažnju na mlade reditelje, scenariste, producente, glumce i ostale autore koji su uspješno završili svoje filmske projekte.

Program je prije svega fokusiran na prve i druge filmove, što se vidi i po selekciji u kojoj je samo jedan film drugi dok su ostali debitantski, javili su iz Udruženja filmskih radnika BiH.

Udruženje ima u planu još nekoliko sličnih projekata promocije bh. kinematografije kao kinematografije novih i mladih filmskih autora, a više informacija o programu Novi bosanskohercegovački film možete dobiti na www.festivaldelcinemaeuropeo.it.