"Visoka dostignuća iz niske zemlje"
0

Sedmica holandskog filma u Meeting Pointu

FENA
Fondacija Kriterion organizator je Sedmice holandskog filma koja počinje 17. decembra u kinu Meeting point pod nazivom "Visoka dostignuća iz niske zemlje".

Na pres-konferenciji program Sedmice holandskog filma predstavili su Mak Kapetanović i Aleksandar Velinovski uime putujućeg holandskog kina.

Velinovski je istakao da je program prilagođen ukusu ovdašnje publike, ističući da je riječ o zahtjevnoj publici.

Na programu Sedmice holandskog filma nalazi se šest dugometražnih i šet kratkometražnih filmova.

Program otvara film "Poljska mlada" reditelja porijeklom iz Alžira Karima Traidia. Od filmova koji se nalaze u progamu Velinovski je izdvojio i filmove: "Crna knjiga" inače jedan od najskupljih holandskih filmova, koji je režirao Paul Verhoeven, koji se nakon holivudskog iskustva vratio u Holandiju.Tu je i film "Simon" u režiji Edija Terstalla.Priča o drugarstvu, ljubavi, drogama, AIDS-u.

Onima koji su gledali filmove o novinaru Boratu vjerovatno će biti intersantan film "Karmen sreće Borata" u režiji Mercedes Stalenhoef. U ovom filmu mještani rumunskog sela Glod govore šta oni misle o Boratu i kako oni doživljavaju ovaj film Sashe Barona Cohena. Pa i o svojoj spremnosti da ga tuže.

Sedmica holandskog filma trajat će od 17. do 22. decembra. Sve projekcije su zakazane za 19 sati u kinu Meeting Point, a ulaz je besplatan.

Na pres-konferenciji PR Fondacije Kriterion Latifa Imamović objavila je da je Kriterion potpisao sporazum o potpisivanju ugovora za preuzimanje prostora kina Tesle, te mogućnost da već iduće godine Kriterion ima i svoje art kino Kriterion