Film/TV
7

Scenografija filma “Konjanik” nagrađena na festivalu u Puli

Klix.ba
Zlatna arena za najbolju scenografiju na jučer završenom 50. jubilarnom Pula film festivalu pripala je bh. scenografu Kemalu Hrustanoviću i Ivici Trpčiću iz Zagreba za film 'Konjanik' Branka Ivande.

"Ova nagrada mnogo mi znači jer i ona potvrđuje činjenicu da već odavno nismo lokalni autori i da naša kinematografija prodire i van granica Bosne i Hercegovine. To znači da zaista postajemo internacionalni", kazao je Kemal Hrustanović za Oslobođenje.

Riječ je o historijskom filmu koji je sniman prošle godine na lokacijama u Hercegovini. O iskustvima rada na ovom projektu Hrustanović kaže: "Bilo je zaista divno raditi sa Ivandom. To je reditelj koji zna šta hoće, a budući da je film historijski, bilo je zahvalno raditi scenografiju. Imali smo, istina, mnogo posla jer smo dosta snimali u Počitelju, Livnu i drugim bh. mjestima gdje su neki objekti bili potpuno uništeni tako da smo ih za potrebe filma morali ponovo praviti", kazao nam je Hrustanović. Za ovog vrsnog scenografa, koji je radio na najznačajnijim filmskim projektima u bivšoj Jugoslaviji, ovo je druga "Zlatna arena". "Prvu sam dobio za scenografiju Mandicevog filma Zivot radnika", prisjeća se Hrustanović. Ovaj je bh. scenograf nakon rata bio angažovan i na brojnim drugim projektima autora iz ex. Jugoslavije, a posljednji angažman bio je rad na kratkom igranom filmu 42 i po Slobodana Lemana čije snimanje je završeno proteklog vikenda.

www.pulafilmfestival.com