Film/TV
0

Satirična komedija "Epic Movie" prva na američkom box-officu

Sarajevo-x.com
Satirična komedija "Epic Movie" debitirala je ovog vikenda na prvom mjestu američkog box-offica, dok je nekoliko filmova, nominiranih za Oskara, osvojilo solidne zarade.

''Epic Movie" je jedan od četiri nova filma na box-officu i zaradio je oko 19,2 miliona dolara, čime je premašio sva očekivanja. Snimanje ovog filma, koji ismijava filmove kao što su "The Da Vinci Code" i "Snakes on a Plane", koštalo je manje od 20 miliona dolara.

Filmovi holivudskog para Ben Affleck – Jennifer Garner našli su se na box-officu, ali su njihovi filmovi namijenjeni različitim ciljnim grupacijama. Affleckova mafijaška saga "Smokin' Aces" debitirala je na drugom mjestu sa solidnih 14,3 miliona. Romansa "Catch and Release" u kojoj glumi Jennifer Garner, zaradila je skromnih 8 miliona dolara i tako zauzela četvrto mjesto.

Četvrti novi film ovog vikenda je bio "romantična" priča o vukodlacima "Blood & Chocolate", koji je sa zarađenih 2,1 miliona dolara bio daleko od prvih 10 mjesta box-offica.

Nakon dvije sedmice na prvom mjestu, drama "Stomp the Yard" ove sedmice zauzela je peto mjesto sa osvojenih 7,8 miliona dolara, što daje ukupnu dosadašnju zaradu od 50,7 miliona dolara.

Što se tiče filmova nominiranih za Oskara, "Dreamgirls" je pao na šesto mjesto, uprkos povećanom broju prikazivanja. Iako ovaj film ima najveći broj nominacija za Oskare, nije mu dodijeljena najprestižnija nominacija za najbolji film, zbog čega neće biti u prvom planu na dodjeli nagrada.

Fantastični film na španskom jeziku "Pan's Labyrinth" u američkim kinima je zaradio 4,8 miliona dolara, čime je pao na osmo mjesto box-offica. Meksički redatelj Guillermo del Toro do sada je zaradio 16,3 miliona dolara na box-officu i ubrzo bi mogao oboriti rekord za najgledaniji film u Americi koji nije na engleskom jeziku. Ovaj film je dobio 6 nominacija za Oskara.

Film "The Queen" sa Helen Mirren, također, nosilac 6 nominacija za Oskara, zauzima ovog vikenda deveto mjesto na box-officu. Krimi-triler Martina Scorsesea "The Departed" sa 3 miliona dolara zauzima 12. mjesto, a ukupno je za 17 sedmica prikazivanja zaradio 125 miliona dolara.