Film/TV
432

Sarajevo Calling: Fazlina pjesma "Sva bol svijeta" uskoro i na filmu

Klix.ba
Prije nešto više od 23 godine Bosna i Hercegovina je po prvi put kao nezavisna država učestvovala na Eurosongu u irskome gradiću Milstreet. Pjesmom "Sva bol svijeta" naš tim, predvođen solistom Muhamedom Fazlagićem Fazlom je tom prilikom dao do znanja Evropi, pa i šire, da Bosna i Hercegovina i dalje čvrsto stoji na nogama i prkosi najgorim zamislivim egzistencijalnim iskušenjima i ratnim strahotama.

U svjetskim medijima i dalje postoji fasciniranost činjenicom da su Bosanci i Hercegovci nekada bili spremni da plate i vlastitim životom kako bi predstavili svoju državu, onda kada im je bilo najteže i kada je malo ko vjerovao da je to uopće izvodljivo.

Iz pomenute fascinacije se kod engleskog filmskog scenariste Jonathana Ellena izrodila ideja da mukotrpni put bosanskohercegovačke delegacije od Sarajeva do Milstreeta ovjekovječi na filmskome platnu.

Ellen objašnjava: "Bosna i Hercegovina me je oduvijek interesovala. Kao dijete presnimavao sam evrovizijska finala na videokasete. Još se sjećam te 1993. i riječi Terrya Wogana (nedavno preminuli dugogodišnji komentator Eurosonga za BBC), kako je bosanskohercegovačka delegacija bila primorana da trči preko aerodromske piste, kako bi stigla na avion koji će ih odvesti iz Sarajeva, i da se tom prilikom dirigent Sinan Alimanović nije uspio domoći Irske. Godinama nakon toga sam se pitao šta se desilo sa dirigentom. Zatim je došao internet i ja sam počeo da istražujem Fazlinu karijeru. Jednom prilikom sam razgovarao s prijateljem, zaposlenom u filmskom odjelu BBC-a, koji je smatrao da bi priča o dirigentu predstavljala odličan scenario za jedan igrani film. Međutim što su moja istraživanja više odmicala, postajao sam sve uvjereniji da je potrebno ekranizovati Fazlinu verziju o okolnostima učešća na Eurosongu, nakon čega sam ga kontaktirao."

Jonathan Ellen je sa pripremama ovoga projekta započeo 2008. godine, a 2010. se po prvi put sastao sa Fazlom u Sjedinjenim Američkim državama, gdje Fazla živi i radi od 1996. godine. Osim toga engleski scenarista je u više navrata posjetio Sarajevo, gdje je razgovarao Fahrudinom Pecikozom, koji je autor teksta pjesme "Sva bol svijeta", radnicima BHRT-a, te članovima bosanskohercegovačkog ratnog predsjedništva, uključujući i Ejupa Ganića.

Prije tri godine filmska kuća iz Irske, Vico Films, je preuzela produkciju filma čiji je radni naziv "Sarajevo Calling". Produkcija će se, inače, odvijati u saradnji s Irskim filmskim institutom. Ellenu se u pisanju scenarija od prošle godine priključio i Viko Nikci, Amerikanac kosovskoga porijekla, koji je u svojoj karijeri radio na filmskim projektima u Sjedinjenim Američkim Državama i Irskoj. Producent filma je Irac, Cormac Fox, koji je osnivač Vico Filmsa.

Fox iza sebe ima niz dugometražnih i kratkometražnih filmova, a njegova filmska kuća je do sada osvojila preko 20 nagrada na prestižnim filmskim festivalima u, pored ostalih gradova, Veneciji i Los Angelesu. O svom angažmanu u filmu "Sarajevo Calling" irski producent objašnjava:

"Osjetio sam uzbuđenje u istome trenutku kada me je Jonathan kontaktirao u vezi projekta. Nama Ircima je Eurosong veoma prirastao srcu, i mi shvatamo od kolikoga je značaja ovakva jedna manifestacija za jednu državu. Fazlina životna priča i Jonathanov scenarij predstavljaju jedinstvenu mješavinu užasa rata i prividne nevinosti zabavnog programa. Mnogobrojne godine, utrošene na rad i istraživanje u vezi scenarija, svjedoče o osobi (Jonathan) koja se uveliko interesuje za temu o kojoj piše. Nadamo se da će ova priča privući veliku pažnju, jer se, citirajući Ejupa Ganića, radi o priči koja mora biti ispričana."

Režiser filma još nije imenovan, kao što nije ni poznat sastav glumačke ekipe. Snimanje filma, koje se očekuje na proljeće, će se odvijati na prostoru Balkana i u Irskoj. Datum premijere filma još nije utvrđen.

Cormac Fox je jednom prilikom rekao da je "Sarajevo Calling" svjedok pobjede ljudskoga duha u najcrnjim danima. Jonathan Ellen smatra da projekat treba da podsjeti Evropu na konflikt koji se desio s dopuštenjem te iste Evrope, pošto je činjenica da je bosanskohercegovački rat u izvjesnoj mjeri potisnut u zaborav u svijesti Evropljana. Svima onima, kojima je imalo stalo do Bosne i Hercegovine, preostaje da budu ponosni i sretni što širom svijeta i dan danas postoje ljudi poput Ellena i Foxa, koji su spremni da promoviraju Bosnu i Hercegovinu, njenu istoriju, identitet, muzičku riznicu i kulturno nasljeđe, kada već odgovorne državne ustanove i pojedinci to ne umiju ili ne smatraju shodnim.