Film/TV
4

Saradnja HRT-a i RTS-a: U Beogradu se snima serija o Tinu Ujeviću

Klix.ba
Hrvatska radio-televizija (HRT) i Radio-televizija Srbije (RTS) su prošle godine potpisali protokol o saradnji na igrano dokumentarnoj seriji "Tin - 30 godina putovanja". Snimanje priče o Tinu Ujeviću, jednom od najvećih pjesnika sa ovih prostora počelo je prošle godine u Hrvatskoj, a nastavlja se ovih dana u Beogradu.

"Dio svoje umjetničke i životne biografije Ujević je proveo u Beogradu i prirodno je da se dvije televizije oko jednog ovakvog projekta nađu na istom mjestu. Za nekoliko dana završavamo snimanje ovog beogradskog djela Ujevićeve biografije. Siguran sam da će publika i u Srbiji i u Hrvatskoj na svoj način doživjeti ponovo ovaj povratak u prošlost, jer za nas je ovaj povratak u prošlost, istovremeno i put u budućnost jedne kvalitetne i dugotrajne saradnje između dva nacionalna javna servisa", rekao je za srbijanski Blic Nebojša Bradić, urednik kulturno-umjetničkog programa RTS-a na snimanju u Depou na Topčideru.

Reditelj projekta je Davor Žmegač, dok lik mladog Ujevića tumači Igor Kovač, starog Milan Pleština, a narator je Mislav Čavajda.

"Volio bih da vjerujem da je ovo za sve nas jedna vrsta avanture u pozitivnom smislu. Cijeli život Tina Ujevića je bio jedna vrsta avanture. On je živio u Beogradu i bio je neka vrsta nomada, koji je po svojim interesima bio kosmopolita", izjavio je reditelj Žmegač.

Serija "Tin - 30 godina putovanja" imat će četiri epizode po 55 minuta i bit će emitovana najesen 2017. godine na HRT-u i RTS-u.