Od 1. novembra u bh. kinima
6

FOTO / Šangaj - gangsterska ljubavna priča o bosanskim Romima

Klix.ba
Nakon svjetskog festivalskog uspjeha i slovenskih premijera, i u BiH dolazi film "Šangaj", romski "Kum", romantični gangsterski ep o familiji Mirga, za koji kritičari tvrde da će biti nova regionalna filmska atrakcija. Od 1. novembra ovaj film igra pred bh. publikom.

Ova romantična gangsterska priča režisera Marka Naberšnika o bosanskim Romima koji tumaraju zemljom Slovenijom u potrazi za boljim životom, nezadrživo puni kina u Sloveniji, dok ga kritičari najavljuju kao regionalni filmski spektakl koji vraća publiku pred veliko platno.

Na filmskom festivalu u Montrael "Šangaj" je osvojio nagradu za najbolji scenarij.

Nastao u produkciji Arsmedije iz Ljubljane, ovaj filmski projekat sa budžetom od preko 2,5 miliona eura predstavlja najskuplji slovenski film od vremena nezavisnosti.

Sarajevo i Mostar su prve destinacije koje će prikazati ovo regionalno filmsko ostvarenje. Od 1. novembra "Šangaj" će se naći na repertoaru sarajevskog Cinema Cityja, a od 8. novembra publika u Mostaru će imati priliku pogledati ovaj film u CineStaru. Prikazivanje u drugim gradovima u BiH će također započeti u novembru: Banja Luka - Multiplex Palas, Zenica - Family Centar Ekran, Bihać - kino Una, a potom i u drugim bh. gradovima.

"Šangaj" je ljubavna priča nastala na osnovu romana Ferija Lainščeka. Glavni protagonisti su članovi romske porodice Mirga. Priču o četiri generacije pripovijeda središnji lik filma Lutvija Belmondo Mirga.

U filmu igra šest poznatih bosanskohercegovačkih glumaca: Senad Bašić, Emir Hadžihafizbegović, Haris Burina, Saša Petrović, Jasna Diklić i Miodrag Miki Trifunov, a pored njih u projektu sa još Asli Bayram, Visar Viska, Goran Navojec, Voja Brajović, kao i brojni slovenski glumci Marjuta Slamič, Bojan Emeršič, Vlado Novak, dok je muziku za film radio Saša Lošić.
Kasting za bh. glumce u ovom filmu radila je agencija Zona iz Sarajeva, direktor fotografije je Miloš Srdić, scenograf je Miha Ferkov, a kostimograf Nataša Rogelj.

Film je sniman u Murskoj Soboti i njenoj okolini, gdje je specijalno za potrebe snimanja izgrađeno romsko naselje.