Film/TV
224

"San o krugovima" u Tuzli: Dugotrajni aplauz u čast velikana Mirze Delibašića

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
"San o krugovima" naziv je filma reditelja Zorana Pavljaševića koji je večeras premijerno prikazan u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Tuzli.

Ovo ostvarenje nastalo je po ideji profesora sa Fakulteta za tjelesni odgoj i sport u Tuzli Almira Atikovića, a govori o planetarnim uspjesima tuzlanskih sportista koji su na osnovu sportskih dostignuća imali priliku svoju državu predstavljati na Olimpijskim igrama.

"San o krugovima" donosi dokumentarističke priče o Vinku Galušiću, Mirzi Delibašiću, Svetlani Kitić, Marijanu Benešu, Zlatanu Saračeviću, Mari Lakić, Raziji Mujanović, Draganu Periću, Dževadu Šećerbegoviću, Kadi Delić, Mikiju Vukoviću, Damiru Mulaomeroviću, Nađi Avdibašić-Vukadinović, Draženu Dalipagiću, Zoranu Slavniću, Zdravku Kuriliću, Muhamedu Latifagiću, Ensaru Hajderu te Seadu Hadžijahiću.

"Film govori općenito o životu naših sportista, odnosno o njihovim uspjesima i padovima te svemu onome što ih je dovelo do ostvarenja sna o krugovima - učešću na Olimpijskim igrama. Snimanje filma je trajalo pune dvije godine s obzirom da većina naših olimpijaca danas ne živi u Tuzli. Rasuti su po cijelom svijetu, ali smogli smo snage da ih intervjuišem i sklopimo u ovu priču o snu o krugovima", kazao je reditelj Pavljašević koji nije krio oduševljenje zbog večerašnje premijere.

Ova večer bila je prilika i da se proslavljena košarkašica Mara Lakić-Brčaninović prisjeti 1988. godine i uspjeha na Olimpijskim igrama u Seulu.

"Srebrena medalja u to vrijeme vrijedila je puno i predstavljala je san za svakog sportistu. To vam ostaje u sjećanju cijeli život", rekla je Lakić-Brčaninović te dodala da je za postizanje rezultata potrebno mnogo odricanja.

Mišljenja je i da "San o krugovima" treba biti značajan za svakoga u Bosni i Hercegovini.

"Neke stvari ostvarite u životu, ali one ne ostanu zapisane. Sigurno je da će ovaj film za mnoge generacije biti velika stvar, a kako bi i oni vidjeli da učešće na Olimpijskim igrama nije nemoguća misija", dodala je Lakić-Brčaninović.

Kada Delić-Selimović dva puta je imala priliku učestvovati na Olimpijskim igrama kao takmičarka te dva puta kao trenerica.

San svakog sportiste predstavlja učešće na jednoj ovakvoj smotri, a Delić-Selimović naglašava da "San o krugovima" predstavlja pokazatelj da se ono što vrijedi nikada ne zaboravlja.

"Sam ovaj film je pokazatelj vrijednosti svega onoga što se godinama radilo, što je vrhunski sport i kako je za vrijeme nekadašnje Jugoslavije bio prepoznatljiv. Tuzla nije bez razloga bila najsportskiji grad bivše Jugoslavije, a sama scena i prikaz olimpijaca govore o jednoj jačini svjetskog rezultata", potcrtala je Delić-Selimović.

Premijerno prikazivanje filma "San o krugovima", koji je nastao u produkciji Star Arta iz Tuzle i Akademije dramskih umjetnosti u Tuzli, upriličen je u čast košarkaša Mirze Delibašića, o kojem su u ovom ostvarenju govorile neke od najvećih sportskih legendi bivše Jugoslavije.

Inače, sutra se navršava punih 15 godina od Delibašićeve smrti, a umjesto minutom šutnje prisutni u BKC-u u Tuzli dugotrajnim aplauzom prisjetili su se te odali počast ovom velikanu bh. košarke.