Velika Britanija
0

Samoubistvo na TV-u šokiralo javnost

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Scena je preteška čak i za one koji su navikli na nasilje u filmovima holivudske produkcije. Muškarac leži na krevetu, a uz njega je njegova supruga. Dok uzima kombinaciju sedativa, zamoli za čašu soka od jabuke, kako bi manje osjetio njihov grozan okus. Zatim zubima isključuje ventilator i umire ispred kamere.

Britanska opsesija reality showovima dostigla je nove visine. U srijedu navečer na televiziji prikazan je dokumentarni film snimljen 2006., na kojem bivši univerzitetski profesor iz Chicaga, 59-godišnji Craig Ewert izvršava samoubistvo u klinici Dignitas u Švicarskoj.

Posljednji minuti njegovog života prikazani na TV-u pokrenuli su lavinu debata i podijelili javnost. Novine su na naslovnicama donijele naslove poput "Samoubistvo na TV-u" uz fotografije bolesnog Ewerta, a čak je i britanski premijer Gordon Brown ispitivan o tome koliko priliči da se takav događaj prikazuje na TV-u.

Prije nego je preminuo, Ewert je izjavio da oduzimanje vlastitog života znači skraćivanje muka za njega i njegovu porodicu. Njegova supruga Mary istakla je kako mu je bila želja da se njegovi zadnji momenti prikažu na televiziji. Patio je od bolesti nervnog sistema.

"Želio je da to bude prikazano jer, kad je smrt skrivena i privatna, ljudi je se onda ne boje", kaže Mary dodajući da je pokojnik htio da gledaoci razumiju kako mu je samoubistvo dozvolilo ugodnu smrt, a ne dugotrajnu patnju kojoj bi u protivnom bio izložen.

Dokumentarac je prethodno prikazan na kanadskoj i švicarskoj televiziji, te na nekim festivalima, ali je u Velikoj Britaniji dočekan kao previše kontraverzan, piše AP. Originalni naziv mu je bio "The Suicide Tourist", ali je preimenovan u "Right to Die?".