Film/TV
0

Samardžić: S Dvornikom je otišao dio naše bogate prošlosti

FENA
Srpski glumac, reditelj i producent Ljubiša Samardžić izjavio je danas da je smrću hrvatskog glumca Borisa Dvornika "otišao i dio naše bogate prošlosti".

"Odlaskom Borisa Dvornika kao da je otišao dio naše nepresušne bogate prošlosti i ludosti koju smo obojica nosili", rekao je Samardžić Tanjugu.

"Kad god smo se sretali, a posljednji put bilo je prije dvije godine u Sarajevu na zajedničkom projektu, u jednoj birtiji na Marijin-Dvoru, otvorio je dušu", kazao je on.

"Boris je pio bezalkoholno pivo, pričao o sebi, o svojima, o svojoj Dijani, ali i o svojoj boemštini. Nije mimoišao ni duh velikog Miljenka Smoja, s kojim se svakodnevno družio", podsjetio je Samardžić.

On je naveo da ga je s Dvornikom "vezao", u filmu "Prekobrojna", veliki reditelj Branko Bauer "koji je otišao prije par godina i kojem smo obojica zahvalni za put koji nam je trasirao".

"Prisjećali smo se dokonih trenutaka poslije završetka radnog dana, gdje smo u kutkovima kafane i u Sarajevu, i na Hvaru, i u Jablanici, i u Gramađi kod Vladičinog Hana, dizali goste na noge, jer smo pjevali pjesme koje smo voljeli i koje su nas spajale", rekao je Samardžić navodeći "U te san se zaljubio...", "Lulela je Jana" ili pjesmu iz filma "Bitka za Neretvu" - "Nas dva brata skupa ratujemo, ne plač sele, ako poginemo".

"Svjestan sam da je i smrt život, ali se nikada nisam mirio s njom. Izražavam duboka saosjećanja Dvornikovoj porodici i svima koji su poštovali njegovo djelo", naglasio je Samardžić.

Jedan od najvećih hrvatskih i jugoslavenskih glumaca Boris Dvornik umro je noćas u splitskoj bolnici u 69. godini života.