Film/TV
0

Romansa za početak Toronto film festivala

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Sinoć je, sa premijerom romantičnog filma "Passchendaele", počela desetodnevna parada filmova i zvijezda na jednoj od najboljih svjetskih filmskih smotri - filmskom festivalu u Torontu.

Festival je otvoren u duhu tradicije, kanadskim filmom, te će prije nego što se završi 13. septembra prikazati više od 300 filmova čiji režiseri traže svoju prilku u osvajanju box officea pred još jednu sezonu holivudskog Oscara. Četvrtak je bio dan kanadskog glumca Paula Grossa koji je napisao scenario i glumio u ljubavnoj priči "Passchendaele".

Sam grad već vrvi od ''zvučnih imena'' kao što su Paris Hilton, Brad Pitt, George Clooney. Festival će prikazati između ostalih i filmove ''The Duchess'', romansu iz 18. vijeka sa Keirom Knightley u glavnoj ulozi, policijsku dramu "Pride and Glory" sa Colinom Farrellom i Edwardom Nortonom, te gala film Festivala "The Good, the Bad, the Weird."

Bh. kinematografija ima svog predstavnika na Toronto film festivalu, film ''Snijeg'' Aide Begić Zubčević koji će biti prikazan u okviru programa ''Discovery''. Pojavljivanje na ovom festivalu bit će sjevernoamerička premijera filma ovog bh. filma.